România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi.
Decizia – definitivă și executorie – a fost anunțată inițial vineri seara de către premierul Ciolacu și vine la capătul a aproape nouă ani de proces.
Verdictul este surprinzător, dat fiind că în ultimele săptămâni atât premierul, cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro.
Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Astfel, România ar urma să recupereze 1,4 milioane de dolari cheltuieli de judecată.
În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID, potrivit Guvernului României.
„Tribunalul arbitral decide următoarele:1.
Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor.
2.
Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România,Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.
437.
574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.
154.
774,34 EUR, 30.
284.
053,32 RON şi 928,641.
70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală.
Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizia Tribunalului de Arbitraj din Washington.
Reprezentanții companiei Gabriel Resources anunță că analizează posibilitatea contestării deciziei instanței care aduce câștig de cauză României, în dosarul Roșia Montană.
„Este o decizie profund eronată”, a transmis președintele companiei, Anna El-Erian, citat de G4Media.
Gabriel Resources subliniază că decizia tribunalului s-a luat cu o majoritate de 2 la 1, și nu în unanimitate.
„Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID.
Considerăm că decizia majorității este profund eronată.
Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul”, a transmis Anna El-Erian, președintele Gabriel Resources.
„Ne vom lua timp pentru a ne evalua opțiunile, dar ne grăbim să transmitem sincerele noastre aprecieri acționarilor noștri pentru sprijinul și răbdarea lor de neclintit pe parcursul acestui proces prelungit.
Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoștința față de conducerea noastră serioasă și harnică și față de echipa de angajați, din România și din străinătate, care și-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea acestui proiect, cu convingerea sinceră că acesta este în interesul țării”, a transmis Gabriel Resources în comunicatul de presă.
Compania consideră că România a ratat o oportunitate economică.
„Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a livra un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în toată România.
Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier.
Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași”, se precizează în comunicatul de presă.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro