Cine a reprezentat Statul român în dosarul Roșia Montana / Componența Tribunalului și arbitrii

Spread the love

Reprezentarea juridică a României în dosarul Roșia Montana a fost asigurată de consorţiul format din societăţile de avocatură Lalive Avocats (Elveţia) şi SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu (România).

Tribunalul arbitral a fost constituit din trei membri cu experienţă internaţională, respectiv un elveţian, un argentinian şi un australiano-elveţian.

Aceeași casă de avocatură din România a mai reprezentat cu succes Statul în procesul intentat de frații Ioan și Viorel Micula, în care aceștia cereau statului român despăgubiri de 9 miliarde de lei.

De asemenea, aceeași firmă de avocatură a reprezentat producătorul de energie Hidroelectrica care, la Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveţia, a dat câştig de cauză companiei în arbitrajul cu traderul Energy Financing Team (EFT) AG.

În dosarul Roșia Montană, președintele Tribunalului a fost (până în 2018) Teresa CHENG (naționalitate chineză).

Arbitrii au fost: Horacio A.

GRIGERA NAÓN (Argentinian) – Numit de către Gabriel Resources și Zachary DOUGLAS (australian) – numit de pârât(i)În 5 aprilie 2018, președintele Tribunalului devine Pierre TERCIER (elvețian) numit în urma demisiei Teresa CHENGCasa de avocatură LDDP a transmis sâmbătă seară un comunicat în care oferă detalii despre hotărârea arbitrală de vineri în cazul Gabriel Resources v.

România:„În dosarul Gabriel Resources Ltd.

și Gabriel Resources (Jersey) c.

România (ICSID Cazul nr.

ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunțat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024.

Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României.

Tribunalul a fost compus din Prof.

Pierre Tercier (președintele Tribunalului), Dr.

Horacio A.

Grigera Naón și Prof.

Zachary Douglas.

Hotărârea Arbitrală va fi publicată pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI) odată ce informațiile confidențiale sunt anonimizate în hotărâre, precizează firma de avocatură.

Potrivit sursei citate, România a fost reprezentată în arbitraj de consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).

Lasă un răspuns