Coaliția PSD-PNL a adoptat anul trecut Legea 360/2023 privind pensiile, iar o prevedere din ea îi poate lăsa pe unii români fără pensii în acest an.
Este vorba despre cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar mai doresc să lucreze, cumulând pensia cu salariul.
Atenție, ne referim la mediul privat.
Există un lucru pe care îl pot face angajatorii și angajații, astfel încât să evite o astfel de situație.
Lucrurile sunt diferite la femei și la bărbați.
HotNews.
ro a discutat cu Luminița Obaciu, consultant fiscal, care ne-a explicat cum se interpretează legislația și ce trebuie făcut.
*Este vorba despre art.
46 alin.
(2) din Legea 360/ 2023 coroborat cu art.
56 alin (1) lit c din Codul Muncii si art.
19 alin (1) lit d din normele aplicare a Legii 360/2023Potrivit expertei, prevederea din Legea 360/2023 se aplică de la 1 ianuarie 2024, însă pe legislația veche exista o decizie a Curții Constituționale (nr.
387/2018).
Decizia Curții Constituționale din 2018, spune ea, prevede că: în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de lege pentru bărbaţi, exerciţiul dreptului la muncă nu este condiţionat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.
Deci, afirmă Luminita Obaciu, conform acelei decizii, si în trecut, dacă salariata continua raporturile de muncă în baza aceluiași contract de muncă, își pierdea pensia.
Practic, acest lucru nu s-a schimbat.
Ea a explicat și cum se va proceda în practică:În cazul femeilor, la data îndeplinirii condițiilor cumulative de pensionare (stagiul minim de cotizare de 15 ani și vârsta standard de pensionare), contractul individual de muncă încetează de drept, dacă salariata nu opteaza în scris (cu cel putin 30 de zile înainte de împlinirea acestui termen) pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă.
În situația în care salariata optează pentru continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă, acest contract nu va mai înceta de drept, salariata își va continua activitatea, însă nu va putea beneficia și de pensie pe limita de vârstă atâta timp cât își continuă activitatea în baza aceluiași contract individual de muncă.
Dacă însă, salariata nu optează pentru continuarea activității în baza contractului de muncă existent la data indeplinirii condițiilor de pensionare, aceasta va putea să se înscrie pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
De asemenea, în această situatie în care contractul individual de muncă a încetat, ulterior înscrierii la pensie pe limită de vârstă, aceasta poate încheia un nou contract individual de muncă, caz în care poate cumula pensia cu salariul.
“În cazul bărbaților, spre deosebire de femei, continuarea activității se face cu acordul angajatorului.
Dacă în cazul femeilor, continuarea activității până la vârsta de 65 ani nu necesita acordul angajatorului, în cazul bărbaților continuarea activității poate fi făcută doar cu acordul angajatorului.
Dacă acesta continuă activitatea în baza aceluiași contract de muncă își pierde pensia.
Deci, nu are sens să continue activitatea în baza aceluiași contract de muncă”, afirmă Luminita Obaciu.
Potrivit declarațiilor sale, contractul ar trebui să înceteze de drept la data îndeplinirii condițiilor de pensionare și să încheie un nou contract, dar după data înscrierii la pensie.
Relevant, spune ea, este momentul îndeplinirii cumulative a condițiilor de pensionare.
Legea 360/2023 se aplica pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare începând cu 1 ianuarie 2024.
Sursă foto: Dreamstime.
com