Iniţiativa asumată de Republica Cehă pentru achiziţia din state terţe a circa 800.
000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei a colectat până în prezent fonduri doar pentru un prim lot de 300.
000 de obuze, a precizat vineri premierul ceh Petr Fiala, după ce în ziua precedentă preşedintele ceh Petr Pavel susţinuse că este asigurată finanţarea pentru toate cele 800.
000 de obuze, relatează agențiile de presă Reuters și Agerpres.
„Obiectivul nostru este să furnizăm mult mai multe obuze (.
.
.
) Munca noastră şi ajutorul nostru pentru Ucraina nu se termină aici.
Continuăm să căutăm parteneri pentru a putea continua să sprijinim Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva agresorului rus”, a transmis premierul ceh într-un mesaj pe platforma X, în care a anunţat obţinerea finanţării numai pentru 300.
000 de obuze.
Cehia şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.
Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţia rapidă a circa 500.
000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.
000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE şi alte ţări să finanţeze aceste achiziţii.
Preşedintele Petr Pavel, un fost general care a activat în cadrul NATO şi care în prezent este unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, a susţinut joi că întreaga finanţare pentru această achiziţie de obuze este asigurată în urma contribuţiilor financiare oferite de 18 state şi că, „dacă nu survin probleme fundamentale, muniţiile vor putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni”.
Însă guvernul de la Praga nuanţează acum această declaraţie, prin informaţiile oferite de premier, un consilier guvernamental precizând la rândul său că finanţarea integrală încă nu este asigurată, dar şi că nu este stabilită o ţintă financiară anume pentru implementarea acestei iniţiative.
Potrivit publicaţiei Financial Times, cele 800.
000 de obuze ar costa în total aproximativ 1,5 milliarde de dolari (1,38 milliarde de euro).
Norvegia a anunţat joi că va dona peste 150 de milioane de dolari pentru acest plan.
Printre statele care au mai anunţat că vor contribui financiar la această acţiune se numără de asemenea Olanda, cu 100 de milioane de euro, Germania, cu cel puţin 100 de milioane de euro, precum şi Franţa, cu o sumă neprecizată, alte ţări care contribuie fiind Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Lituania sau Suedia.
____