Drulă acuză Guvernul că a decis „în ultimul moment” să scoată reprezentanții PMP din secțiile de vot: „Alertă de hoție!”

Spread the love

„În ultimul moment, textul OUG Ciolacu-Ciucă este modificat pentru a scoate PMP din secțiile de vot.

Îi deranja că erau prea mulți ochi ca să asigure integritatea votului”, susține președintele USR Cătălin Drulă, partid care face parte din Alianța Dreapta Unită alături de PMP și Forța Dreptei.

PMP este un partid politic ce la ultimele alegeri europarlamentare din mai 2019 au obținut mandate de europarlamentari, dar care la alegerile parlamentare (naționale) din 2020 a obținut un scor ce nu i-a permis intrarea în Parlamentul actual.

OUG-ul adoptat de Guvernul Ciolacu privind reprezentarea din secțiile de votare arată că într-o primă formulă de completare a locurilor sunt luate în calcul doar formațiunile care sunt reprezentate în actualul Parlament.

Abia în a doua etapă sunt luate în calcul partidele ce chiar au obținut mandate la ultimele alegeri europarlamentare.

Cum arată articolul din OUG mai exact:În varianta inițială a textului de OUG, varianta pusă în consultare, prima etapă de stabilire a reprezentanților din secțiile de votare lua în calcul doar calitatea partidelor de a fi câștigat mandate la ultimele alegeri europarlamentare, nu cea de partid parlamentar (național).

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a avut o ședință vineri după-amiază, singurul punct de pe ordinea de zi fiind o ordonanță privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale ce vor avea loc în luna iunie.

O modificare adoptată vineri este cea prin care se scurtează prin ordonanță de urgență perioada de transferuri politice între partide.

Dacă în varianta inițială a proiectului de act normativ aleșii locali ar fi putut trece la alt partid și după alegerile din 9 iunie, într-o modificare de ultimă oră acest lucru nu mai e posibil.

Desfăşurarea la aceeaşi dată – 9 iunie – a alegerilor europarlamentare și a alegerilor locale „are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană”, este argumentul adus de Guvern pentru decizia de comasare a celor două scrutine.

Un alt motiv invocat este cel al reducerii cheltuielilor și a perioadei electorale.

PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European.

În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

Miercuri, Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în 9 iunie.

Lasă un răspuns