Guvernul se întrunește din nou vineri, începând cu ora 17:00, având un singur punct pe agenda de lucru: adoptarea proiectului de ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Actul s-a aflat în analiză și în ședința de Guvern de joi, dar nu a fost adoptat în lipsă de avize.
La finalul ședinței de Guvern de joi, purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a spus că mai sunt necesare câteva avize pe traseul legislativ și că președintele Autorității Electorale Permanente a stat până târziu la palatul Victoria pentru a grăbi avizarea acestui proiect.
Acesta a spus că este posibil să fie făcută o nouă ședință de Guvern în această săptămână.
Desfăşurarea la aceeaşi dată – 9 iunie – a alegerilor europarlamentare și a alegerilor locale „are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană”, este argumentul adus de Guvern pentru decizia de comasare a celor două scrutine.
Un alt motiv invocat este cel al reducerii cheltuielilor și a perioadei electorale.
PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European.
În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.
Miercuri, Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în 9 iunie.
OUG prevede:Biroul Electoral Central este alcătuit din 21 de membri, după cum urmează:Vezi: DOCUMENT Cum ar urma să se desfășoare alegerile europarlamentare și cele locale / „Numeroase beneficii” – argumentele Guvernului pentru comasare