Sfârșitul neutralității? Elveția a făcut un pas decisiv spre utilizarea fondurilor rusești înghețate pentru Ucraina

Spread the love

Parlamentarii elvețieni au votat joi în favoarea unor măsuri care ar putea permite ca activele rusești înghețate în această țară să fie folosite pentru a finanța reparațiile de război din Ucraina, potrivit AFP.

Camera superioară a parlamentului a votat cu 21 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă și trei abțineri, în favoarea unei serii de moțiuni depuse de guvern.

Camera inferioară le-a adoptat anul trecut.

Acestea ar putea permite guvernului să instituie un temei juridic pentru utilizarea activelor înghețate ale statelor agresoare pentru a plăti reparații în țările atacate.

Această chestiune face obiectul unei dezbateri aprinse în Elveția, unde discreția în sectorul bancar și tradiția de neutralitate a țării sunt importante.

Peste opt miliarde de dolari din rezervele și activele băncii centrale rusești sunt depozitate în instituții elvețiene.

„Faptele sunt foarte clare: Rusia a încălcat grav dreptul internațional.

Prin urmare, trebuie să repare daunele cauzate, aceasta este legea în vigoare”, a declarat ministrul de externe Ignazio Cassis.

Berna se va strădui acum să stabilească baza juridică internațională necesară pentru a crea un mecanism internațional de reparații.

Acest lucru ar implica autorizarea transferului legal de fonduri înghețate de la banca centrală a unei țări agresoare, sau de active ale companiilor publice ale acesteia, către un stat agresat.

Șeful diplomației elvețiene a subliniat că, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Elveția a contribuit cu aproximativ 3 miliarde de franci elvețieni (3,1 miliarde de euro) pentru poporul ucrainean.

„Nu avem de ce să ne fie rușine atunci când vorbim despre Ucraina pe scena internațională”, a adăugat Cassis, „fie în termeni financiari, diplomatici sau umanitari.

”Cu toate acestea, Elveția a refuzat să trimită arme la Kiev sau să autorizeze țările care dețin arme fabricate în Elveția să le reexporte în Ucraina.

În schimb, ea s-a aliniat la sancțiunile economice impuse de UE Moscovei.

Elveția a fost de acord să înghețe 7,5 miliarde de franci elvețieni (7,8 miliarde de euro) din fondurile și activele rusești deținute sau controlate de persoane, companii sau entități sancționate, a declarat atunci ministerul.

Elveția a fost mult timp o destinație preferată de bogații Rusiei.

Asociația bancară elvețiană a estimat că, în martie 2022, clienții ruși dețineau aproximativ 150 de miliarde de franci elvețieni (peste 156 de miliarde de euro) în instituțiile elvețiene.

Lasă un răspuns