Programul FIV de la Ministerul Familiei rămâne blocat cel puțin până în aprilie. Promisiunile lui Boloș

Spread the love

Programul de fertilizare in vitro (FIV) de la Ministerul Familiei rămâne blocat până cel puțin în aprilie, afirmă comunitatea Declic care, alături de reprezentanții Asociației SOS Infertilitatea, a avut marți o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„În cadrul discuției, ministrul a promis că, până în luna aprilie, va oferi cadrul legal prin care Ministerul Familiei să poată obține bugete de la un alt minister, ca să reia programul, până se va putea face rectificarea bugetară necesară în august-septembrie 2024”, se arată în comunicatul Declic.

Întâlnirea a avut loc în cadrul campaniei „Cerem continuarea programului pentru creșterea natalității”.

HotNews.

ro a scris încă din decembrie anul trecut că unul dintre cele mai importante programe derulate de Ministerul Familiei nu mai are bani pentru a continua si în 2024.

Ministerul Finanțelor nu a mai găsit bani pentru decontarea procedurilor FIV, blocând practic programul care a fost un succes în acest an.

Pentru anul 2023, Ministerul Familiei a avut 10.

000 de proceduri bugetate/finanțate și 24.

000 de solicitări eligibile.

În aceste condiții instituția condusă de Natalia Intotero voia continuarea și extinderea programului care presupune acordarea de vouchere în valoare de 15.

000 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV).

Un voucher în valoare de 5.

000 de lei este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.

000 de lei, este folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

De menționat este că în acest program, efectuarea plății se face atunci când medicii spun că pacienta este pregătită pentru tratament si efectuarea procedurii de fertilizare in vitro.

Până la acest moment, din cele 10.

000 de dosare eligibile pentru finanțare în acest an, s-au efectuat 2.

445 de deconturi pentru farmacii și 2.

134 deconturi pentru clinicile unde s-au efectuat procedurile.

O primă măsură a Ministerului de Finanțe a fost să ia la Fondul de rezervă bugetară a banilor care nu au fost cheltuiți până la finalul anului, promițând că va finanța restanțele la 2024.

Practic, Ministerul Finanțelor a blocat finanțarea pentru continuarea programului FIV anul viitor, în condițiile în care fuseseră înregistrate în total doar în acest an 24.

000 de solicitări eligibile.

Adică, nu a mai găsit bani pentru alte 14.

000 de solicitări eligibile, prevăzând în bugetul pentru anul viitor doar decontările care au fost angajate pentru 2023, respectiv 10.

000.

Ministerul Familiei a prezentat în decembrie 2023 un bilanț al programului pentru acest an.

Infertilitatea este o boală caracterizată prin eşecul obţinerii unei sarcini după 12 luni de raport sexual regulat, neprotejat, sau din cauza reducerii capacităţii de reproducere a unei persoane sau a partenerului său.

Lasă un răspuns