Polițiști chinezi vor putea patrula pe străzile din Ungaria în „patrule comune” cu omologii lor ungari, a confirmat ministerul de interne de la Budapesta, după ce informațiile despre un acord în acest sens între Budapesta și Beijing au apărut în presă, relatează Daily News Hungary.
Ziarul german Die Welt notează că acordul încheiat la jumătatea lunii februarie între ministerul ungar de interne și cel de la Beijing înseamnă că ofițeri de poliție chinezi ar putea apărea pe străzile orașelor ungare, la fel ca în cele din Serbia, o altă țară europeană apropiată de China.
Ministerul de interne de la Budapesta a confirmat într-un răspuns scris transmis site-ului ungar de știri Telex că „ofițeri de poliție din cele două țări (n.
r.
Ungaria și China) vor putea desfășura în viitor patrule comune, ajutând astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățenii și autoritățile celor două țări, îmbunătățind securitatea internă și ordinea publică”.
Potrivit ministerului ungar al internelor, înțelegerea încheiată între cele două țări are obiectivul de a spori securitatea în zonele turistice în perioadele estivale de vârf și, în general, în timpul evenimentelor care atrag grupuri mari de oameni.
„Încheierea unor înțelegeri asemănătoare nu este fără precedent, ofițeri de poliție maghiari îi ajută de asemenea pe colegii lor croați pe coasta croată în timpul vârfului sezonului estival iar polițiști austrieci au fost de asemenea în misiuni comune cu colegii lor maghiari la Lacul Balaton”, a mai transmis ministerul de la Budapesta pentru Telex.
Euronews Ungaria transmite că criticii acordului semnat între Budapesta și Beijing se tem că China ar putea folosi polițiștii pe care îi va trimite în Ungaria pentru a spiona și intimida cetățeni ai săi care trăiesc în această țară, investigații ample realizate în ultimii doi ani arătând că Partidul Comunist Chinez folosește astfel de tactici pentru a-i controla pe chinezii din afara țării comuniste.
De exemplu, CNN arăta în decembrie 2022 pe baza unui raport obținut de la organizația pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders că Beijingul a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție în străinătate, pe tot mapamondul, pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa, Italia, Croația, Serbia și România și Africa pentru a obține o largă prezență internațională.
Ministerul român de interne a respins însă imediat după apariția acestor informații existența unui astfel de acord între București și Beijing.
Safeguard Defenders, care a verificat documente oficiale chinezești disponibile publicului pentru a descoperi probe privind încălcări ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicții polițienești distincte ale Ministerului Securității Publice din China care activează în cel puțin 53 de țări de pe întregul glob, teoretic pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi proveniți din respectivele jurisdicții cu problemele lor din străinătate.
Apariția acestor informații a venit la mai puțin de două luni după ce guvernul olandez a anunțat că investighează informații conform cărora departamente de poliție din China au deschis ilegal în Olanda cel puțin două secții din 2018.
O investigație realizată de publicațiile RTL Nieuws și Follow the Money arată că „centrele de servicii pentru diaspora” din Amsterdam și Rotterdam se ocupă formal cu chestiuni administrative, însă opozanți ai regimului de la Beijing stabiliți în Olanda afirmă că ele sunt folosite concomitent și la supravegherea, contactarea și amenințarea dizidenților.
În aprilie anul trecut Statele Unite au arestat doi rezidenţi din New York pentru că ar fi operat o „secţie secretă de poliţie” chineză în cartierul chinezesc din Manhattan, în cadrul unei acţiuni de reprimare a presupusei acţiuni a Beijingului împotriva disidenţilor din SUA.
Apariția informațiilor despre polițiștii chinezi care vor putea patrula în misiuni oficiale pe străzile din Ungaria vine la doar câteva zile după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat la reuniunea anuală a ambasadorilor ţării sale că hegemonia occidentală a luat sfârşit şi că noua ordine mondială emergentă necesită „evaluare şi analiză constante”, potrivit şeful biroului său de presă, Bertalan Havasi.
Hegemonia occidentală a luat sfârşit, „ei vor să divizeze economia mondială în blocuri geopolitice şi pun o presiune enormă pe ţări suveraniste precum Ungaria”, l-a citat Havasi pe premierul Orban.
Ungaria are un interes în a rămâne membru al Uniunii Europene şi al NATO, „dar nu în crearea de blocuri”, a spus Orban.
„De aceea, ne vom întări alianţa cu alte ţări suveraniste”, a adăugat liderul de la Budapesta.
„În loc să dăm explicaţii pentru diferenţele în politica noastră, ambasadorii Ungariei sunt însărcinaţi să prezinte succesul Ungariei cu date economice incontestabile”, le-a transmis premierul membrilor corpului diplomatic.
Viktor Orban a făcut aceste comentarii în fața ambasadorilor Ungariei cu câteva zile înainte ca liderul de la Budapesta să se deplaseze în SUA pentru a se întâlni cu fostul președinte american Donald Trump.
Viktor Orban a fost singurul șef de guvern din Uniunea Europeană care a mers la Beijing anul trecut pentru a participa la conferința inițativei „Centura și Drumul” în condițiile în care atât blocul comunitar, cât și Statele Unite și Canada, au început în ultimii ani să se distanțeze tot mai puternic de Beijing pe fondul retoricii tot mai belicoase a Chinei față de Taiwan, reprimării brutale a uigurilor din regiunea Xinjiang, acuzațiilor de spionaj industrial și militar și, cel mai recent, susținerii tacite acordate Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.
Inclusiv Germania, pentru care China este cel mai mare partener comercial, a adoptat vara trecută o nouă doctrină privind relațiile cu China, documentul de 64 de pagini remarcând necesitatea unei noi abordări față de Beijing, date fiind deciziile luate de acesta în ultima perioadă.
Însă vorbind în octombrie la Beijing, Orban a dat asigurări că Ungaria va continua să fie un bun prieten pentru China, afirmând că prietenia politică dintre cele două țări are şi o bază mai profundă, culturală.
Orban a amintit totodată că Ungaria a fost prima ţară din blocul sovietic care a recunoscut legitimitatea regimului comunist al lui Mao Zedong și că țara sa este singurul stat central-european care a insistat, încă de la început şi în mod constant, asupra principiului „unei singure China”.
„Voi face totul pentru a duce faţă de China o politică externă demnă de exemplul predecesorilor noştri”, a punctat liderul maghiar.
„Vă considerăm un prieten”, i-a transmis la rândul său Xi Jinping lui Orban, adăugând printre, că „aţi sprijinit în mod activ construirea în comun a Centurii şi a Drumului şi aţi contribuit la promovarea unei dezvoltări de înaltă calitate a cooperării în cadrul proiectului”.
„Un prieten”, a subliniat liderul chinez cu privire la premierul ungar.
În cadrul întrevederilor avute la Beijing Orban și omologul său chinez Li Qiang au semnat alături de miniștrii lor mai multe acorduri interguvernamentale, printre care şi proiecte bilaterale cheie ale iniţiativei „Centura și drumul”, precum şi acorduri privind dezvoltări în domeniul economiei, dezvoltării tehnologiei, economiei digitale şi protejării climei.