Primii 74 de copaci dintre aceștia au fost deja transplantați în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, urmând să fie parte din noul proiect mixed-use care va reda orașului fosta zonă industrială.
Copacii posibil de păstrat au fost selectați după ce fiecare arbore a fost analizat în detaliu în cadrul unui studiu arboricol realizat de Conf.
Dr.
Ing.
Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru.
Copacii relocați sunt din speciile tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii.
În total, proiectul va avea peste 5 hectare de spații verzi, 100.
000 de plante decorative și peste 600 de arbori maturi, care se află în proces de aclimatizare în pepiniera din Cluj-Napoca.
La jumătatea lunii ianuarie 2024, compania IULIUS a demarat procesul de relocare a celor peste 120 de copaci posibil de păstrat de pe fosta platformă industrială.
Aceștia reprezintă 80% din vegetația care exista în arealul fostei locații Carbochim și care a fost supusă unui studiu arboricol realizat de Conf.
Dr.
Ing.
Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Arborii relocați au fost stabiliți ca viabili pentru a fi transplantați, ca urmare a analizării detaliate a unor parametri și caracteristici dendrometrice, printre care defecte de formă ori de structură, înălțimea, diametrul, înălțimea elagată și alte caracteristici.
„Până în prezent, de pe fosta platformă industrială au fost relocați 74 de arbori în pepiniera IULIUS, găzduită de Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Sunt specii de tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii.
Restul copacilor vor fi mutați pe măsură ce este posibilă extracția lor în siguranță.
Perioada în care au fost transplantați este optimă pentru astfel de lucrări, întrucât plantele se află într-un repaus vegetativ, iar mutarea se realizează fără ca procesul să afecteze arborele”, a adăugat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.
Copacii relocați se vor alătura unor exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia, aflați deja în proces de aclimatizare în pepinieră.
Sunt arbori maturi, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată.
„Rămânem dedicați obiectivului nostru de a păstra cât mai mulți copaci existenți în incinta fostei platforme industriale, pe care să îi integrăm în parcul din cadrul viitorului proiect mixed-use.
Este un proces controlat, realizat cu sprijinul experților din domeniu, locali și internaționali.
Avem încredere că, așa cum s-a întâmplat deja în alte ansambluri în care am integrat parcuri ample, grădina din noul proiect, realizată de la zero, va oferi comunității un spațiu verde ce va asigura umbră din prima zi, date fiind dimensiunile impresionante ale arborilor”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană.
În cadrul proiectului sunt propuse amenajări de spații verzi de peste 5 hectare, care vor integra peste 600 de arbori maturi și alte 100.
000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea proiectului.
IULIUS este recunoscut pentru amenajările de parcuri ample în proiectele sale, care integrează arbori maturi, zone înierbate, spații de relaxare, facilități de promenadă și pentru organizarea evenimentelor în aer liber.
În total, IULIUS a dezvoltat 13 hectare de grădini urbane, în proiectele mixed-use din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.
Demersul de reconversie urbană propus de IULIUS pentru a reda orașului 14 hectare de zonă industrială, preponderent nefuncțională, ca proiect deschis către întreaga comunitate, cu funcțiuni culturale, office, retail, rezidențial, entertainment și grădină amplă urbană este unul integrat, care se aliniază strategiilor din planul de dezvoltare a orașului.
Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro propune și soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro