Ciolacu: Eu aș face referendum dacă este oportun să scoatem aurul de la Roșia Montana

Spread the love

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat joi în contextul în care în care Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța vineri în procesul intentat României de către Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

„Eu aș face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montana”, a afirmat premierul.

El a spus că așteaptă verdictul instanței și apoi va veni cu un punct de vedere oficial.

Miza acestui litigiu sunt despăgubirile de câteva miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources.

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța vineri în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, a anunțat joi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Miza acestui litigiu sunt despăgubirile de câteva miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources, pragul maxim fiind de 6,7 miliarde de euro, conform lui Boloș.

Ministrul Boloș a spus, joi, că decizia în acest litigiu va fi pronunțată vineri, iar în funcție de aceasta va fi stabilită strategia de negociere a statului român.

Întrebat dacă va mai fi posibilă o cale extraordinară de atac din partea statului român, a răspuns: „Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid.

Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, (.

.

.

) în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică”, a conchis Marcel Boloș.

Ce va urma după decizia Tribunalului de arbitraj? Ministrul Finanțelor spune că speră ca modalitatea în care va fi aplicată decizia privind plata de despăgubiri de către statul român să poată fi convenită între comisia interministerială și titularii deciziei, adică compania minieră:Miza acestui litigiu sunt despăgubirile de câteva miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources.

Conform ministrului Finanțelor, România riscă să plătească între un miliard de euro – valoarea investiției Gabriel Resources – și 6,7 miliarde de euro.

El a susținut că o astfel de decizie nu ar influența „modul de recalculare și obligația” Guvernului de majorare a pensiilor de la 1 septembrie, dar că „majorează ținta de deficit bugetar”.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Conform Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.

600 de tone de argint.

Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari.

Controversată este însă modalitatea de extragere a metalelor preţioase, cu ajutorul cianurilor.

Organizaţiile de mediu au reclamat că procedura afectează mediul, dar şi locuitorii din zonă, iar extinderea minei ar distruge o parte din vechile galerii romane şi patru vârfuri montane.

CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns