Ultimii pași înainte ca Suedia să devină membru NATO cu drepturi depline: Când ar urma ca steagul suedez să fie arborat la sediul Alianței

Spread the love

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billstrom vor călători miercuri la Washington, a spus guvernul, unde se așteaptă să finalizeze procesul de aderare la NATO, relatează Reuters.

Când ar urma ca steagul Suediei să fie arborat la sediul NATO din Bruxelles.

Suedia va deveni al 32-lea membru al NATO atunci când va depune documentația oficială, marcând sfârșitul a 200 de ani în care Stockholm a evitat alianțele militare și a adoptat o poziție neutră în timp de război.

Un purtător de cuvânt al lui Kristersson a refuzat să ofere alte detalii dincolo de scurta declarație a guvernului.

Războiul Rusiei în Ucraina a realizat ceea ce președintele Vladimir Putin a încercat să evite – o extindere a alianței cu Suedia și Finlanda, au spus liderii occidentali.

În calitate de membru NATO, Suedia, cu submarinele sale moderne și avioanele de luptă Gripen, va fi o legătură crucială între Atlantic și statele baltice în vremuri de criză.

Va beneficia de garanția comună de apărare a alianței, conform căreia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Rusia a declarat că va adopta măsuri militaro-tehnice și alte contramăsuri nespecificate ca răspuns la aderarea Suediei la NATO.

Cererea Suediei, făcută alături de vecina Finlandă în mai 2022, a fost amânată de Turcia și Ungaria.

Turcia și-a dat aprobarea luna trecută, iar marți și-a dat acordul și președintele Ungariei, depășind ultimul obstacol în calea aderării Suediei.

Se așteaptă ca Ungaria să predea ultimele documente administrației americane, depozitarul Tratatului de la Washington, joi, a declarat agenția suedeză de presă TT, fără a furniza o sursă.

Suedia trebuie să aștepte până când se întâmplă acest lucru înainte de a putea îndeplini formalitățile de aderare la NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invită apoi Suedia să adere la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), potrivit TV4.

Prim-ministrul Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billström prezintă guvernului SUA documentele de aderare ale Suediei.

După depunerea documentelor, Suedia este membră și este acoperită de garanțiile de apărare ale NATO.

Steagul Suediei ar urma să fie arborat la sediul NATO de la Bruxelles pe 11 martie în jurul prânzului, marcând începutul oficial al aderării țării la alianță, a informat postul suedez TV4 pe 6 martie.

Premierul suedez Ulf Kristersson și comandantul șef al Forțelor Armate Micael Byden vor fi prezenți în Belgia la eveniment, a informat TV4.

Lasă un răspuns