Turbulențe majore la concernul agro-farmaceutic german Bayer

Spread the love

Gigantul agro-farmaceutic german Bayer AG trece prin mari turbulențe, și nu doar pe bursă.

E „un spectacol de groază pentru acționari” și un scenariu de temut pentru o serie de angajați.

În timp ce Bayer a reușit să înregistreze un profit de aproximativ 4,2 miliarde de euro în 2022, compania a trebuit să raporteze marți o pierdere de 2,9 miliarde de euro, pentru 2023.

După nouă luni de mandat, la prima conferință de presă anuală a lui Bill Anderson, în calitate de CEO al Bayer AG, au fost prezentate cifre și planuri.

Planuri mai mari decât cifrele care nu arată prea bine.

Conferința a avut loc marți nu la sediul companiei din Leverkusen, ca de obicei, ci la Londra, în dorința lui Anderson de a se întâlni direct cu marii investitori, de Ziua Piețelor de Capital, pentru a le prezenta viziunile sale.

Investitorii Bayer au fost loviți puternic: prețul acțiunilor a scăzut de la preluarea cu miliarde de dolari a Monsanto, în urmă cu nouă ani – de la un vârf de peste 140 de euro, la acum mai puțin de 30 de euro.

Potrivit unor surse citate de presa germană, în această săptămână Bayer AG ar urma să fie scos din indicele european Stoxx Europe 50.

Iar dividendul a fost redus de la 2,40 euro anul trecut, la minimul legal de unsprezece cenți, pentru următorii trei ani, relatează Tagesschau.

de.

Investitorii au cerut în mod repetat ca grupul să fie scindat, deoarece diviziile individuale pot valora mai mult decât grupul în ansamblu, însă Anderson nu vede asta ca pe o soluție pentru viitorul apropiat.

„Pe scurt: răspunsul nostru la întrebarea schimbărilor structurale este „nu acum” – dar nu trebuie înțeles greșit ca fiind niciodată.

Desigur, vom rămâne deschiși la orice”.

Expertul Marc Tüngler de la Asociația Germană pentru Protecția Proprietății de Valori Mobiliare (DSW) numește scăderea firmei pe piața de valori „un spectacol de groază pentru acționari”.

El însă nu crede în destrămarea companiei, pe care investitorii individuali au cerut-o în mod repetat: „Scindarea Bayer nu va rezolva nimic și voi merge chiar și mai departe: Bill Anderson nu poate diviza Bayer acum”.

În sectorul farmaceutic al Bayer, nu există medicamente noi cu potențial de succes.

A treia divizie, Consumer Health, care se ocupă de medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina clasică, merge însă pe profit.

Dar divizia de agricultură, Crop Science, încă se luptă cu daune de miliarde, cerute în procese din SUA, pentru erbicidul Roundup pe bază de glifosat.

Valul de procese din SUA împotriva efectelor folosirii glifosatului continuă să păgubească Bayer AG.

Cel mai recent, la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit presei germane, o instanță din Pennsylvania a acordat unui reclamant echivalentul a peste două miliarde de euro despăgubiri.

Jurații au decis că la originea cancerului reclamantului s-ar fi aflat glifosatul.

Decizia nu e definitivă, Bayer poate face apel.

Cu toate acestea, verdictul este un semn de avertizare pentru eventuala soluție în cele 52.

000 de cazuri încă deschise.

Bayer a trebuit să constituie provizioane de zeci de miliarde pentru acestea.

Faptul că Anderson, ca și predecesorul său, Werner Baumann, repetă în mod constant că glifosatul nu este cancerigen, nu a impresionat până acum sistemul de justiție din SUA.

Anderson vrea să înceapă un program strict de restructurare, cu denumirea „Dynamic shared ownership”.

El promite noi echipe, mai apropiate de clienți, reducerea birocrației interne a companiei și a nivelurilor de ierarhie.

Simplu spus, aceasta înseamnă că mulți angajați ai Bayer își vor pierde locurile de muncă, în special în managementul mediu.

Cifrele exacte nu se știu încă, dar experții se așteaptă la un număr din patru cifre.

Celor care vor să accepte rapid compensația de concediere, Bayer vrea să le plătească până la 52,5 luni de salariu.

În unele cazuri, compensația poate ajunge până la o jumătate de milion de euro.

Deoarece concedierile din motive operaționale sunt excluse până la sfârșitul anului 2026 – ceea ce înseamnă că firma se bazează doar pe plecări voluntare-, angajații sunt precauți în a critica măsurile anunțate.

Francesco Grioli, membru al consiliului de administrație al sindicatului chimic IG BCE și membru al consiliului de supraveghere la Bayer, cere companiei să „revină pe drumul cel bun”: „Nu au existat concedieri obligatorii la Bayer, de zeci de ani.

Scopul nostru comun e ca așa să și rămână”.

Heike Hausfeld, președinta Comitetului General de Întreprindere al Bayer AG, a declarat înainte de conferința de presă a Bayer: „Vedem noul model de operare ca pe o mare oportunitate de a ne îmbunătăți semnificativ situația economică.

Cu toate acestea, în situația economică tensionată a companiei.

programele și măsurile deja în vigoare nu sunt suficiente, motiv pentru care am convenit, cu inima grea, să reducem în continuare”.

Bayer Aktiengesellschaft (Bayer AG), cu sediul în Leverkusen, este o companie chimică și farmaceutică cotată la bursă, cu un total de aproximativ 101.

000 de angajați (la 31 decembrie 2022).

Între 2002 și 2005, într-una dintre cele mai mari faze de schimbare din istoria companiei, diviziile inițiale de produse farmaceutice, protecția culturilor, produse chimice și materiale plastice au fost separate și reorganizate ca subgrupe.

Afacerea este gestionată prin trei divizii: Farmaceutice, Consumer Health și Crop Science.

În 2022, grupul Bayer a generat un profit consolidat de 4,2 miliarde de euro, cu vânzări de aproximativ 50,7 miliarde de euro, divizia agricolă reprezentând jumătate din vânzările totale.

Grupul Bayer a investit 6,16 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare, în 2022.

Numele Bayer este cunoscut și prin filiala sa, Bayer 04 Leverkusen, care activează în fotbal.

(Foto: Dreamstime.

com)

Lasă un răspuns