Miercuri, aproximativ douăzeci de aleși americani din Camera Reprezentanților, atât republicani, cât și democrați, și-au anunțat intenția de a adopta o lege care să interzică TikTok să funcționeze în Statele Unite dacă rețeaua de socializare nu-și taie legăturile cu compania mamă, ByteDance, și, în general, cu China, potrivit AFP.
„Ne-am reunit, zece democrați și zece republicani, pentru a introduce o lege care ar interzice TikTok să funcționeze în Statele Unite dacă nu rupe legăturile cu ByteDance sau cu orice entitate controlată de Partidul Comunist Chinez (PCC)”, a declarat Mike Gallagher, președintele republican al Comisiei pentru PCC din Camera Reprezentanților, în cadrul unei conferințe de presă.
Colegul său democrat Raja Krishnamoorthi a asigurat presa că „nu este vorba de o interdicție.
Mingea este în terenul ByteDance sau al oricărei alte aplicații de rețele sociale care aparține” unui stat străin.
El a declarat că „ByteDance a folosit în mod repetat platforma TikTok pentru a submina nu doar securitatea națională a SUA, ci și interesele utilizatorilor săi”, adăugând că dovezile privind o legătură între compania-mamă a rețelei sociale și armata chineză sunt reale.
„Implorăm ByteDance să vândă TikTok pentru ca utilizatorii americani să poată continua să se bucure” de aplicație, dar aleșii doresc, de asemenea, ca aceștia „să spună ByteDance să vândă platforma”, a adăugat Krishnamoorthi.
Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al rețelei sociale a declarat că legea este „o interdicție pur și simplu a TikTok, indiferent de modul în care autorii săi încearcă să o ascundă”.
„Acest lucru va călca în picioare Primul Amendament (care apără libertatea de exprimare) a 170 de milioane de americani și va priva cinci milioane de întreprinderi mici de o platformă pe care se bazează pentru a se dezvolta și a crea locuri de muncă”, a adăugat el.
Mai multe state și guvernul federal au interzis utilizarea aplicației pe dispozitivele oficiale ale guvernului, invocând riscuri pentru securitatea națională.
În Montana (nord-vest), un judecător a blocat recent o inițiativă a guvernului statului de a interzice complet aplicația.
Deși aplicația continuă să fie monitorizată de Washington, deocamdată nu pare să fie avută în vedere nicio măsură federală de interzicere sau restricționare a utilizării rețelei sociale.
TikTok se află în vizorul autorităților americane de mai multe luni, numeroși oficiali susținând că platforma permite Beijingului să-i spioneze și să-i manipuleze pe cei 150 de milioane de utilizatori americani ai săi.
Compania a negat întotdeauna aceste acuzații.