Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru doi comandanţi ruşi suspectaţi de crime de război în Ucraina, a declarat miercuri Kremlinul.

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională CPI a declarat marţi că a emis mandate de arestare pentru comandanţii ruşi de rang înalt Serghei Kobylash şi Viktor Sokolov pentru lovituri cu rachete împotriva infrastructurii electrice ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, întrucât Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, care a înfiinţat CPI, Moscova nu recunoaşte mandatele, scrie Reuters.

„Noi nu suntem părţi la statut – nu recunoaştem acest lucru”, a declarat Peskov reporterilor, întrebat despre mandatele CPI.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Aceasta nu este prima decizie.

Ştim, de asemenea, că acolo se desfăşoară diverse procese închise, care sunt ţinute la secret, iar noi tratăm astfel de decizii în consecinţă”.

În luna martie a anului trecut, CPI a emis mandate de arestare a preşedintelui Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru acuzaţii de crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni.

La momentul respectiv, Kremlinul a respins aceste mandate ca fiind scandaloase.

Rusia neagă crimele de război din Ucraina şi a respins mandatele de arestare anterioare ale CPI ca făcând parte dintr-o campanie occidentală tendenţioasă de discreditare a Rusiei.

Marţi, CPI a declarat că atacurile asupra reţelei electrice din Ucraina au provocat daune civile şi pagube care ar fi fost în mod clar excesive faţă de orice avantaj militar aşteptat.

Procurorii CPI doresc ca acuzaţiile să catalogheze loviturile nu doar drept crime de război, ci şi crime împotriva umanităţii, deoarece susţin că acestea au făcut parte dintr-o politică de stat de atacuri generalizate asupra populaţiei civile.

Lasă un răspuns