Luna februarie a stabilit noi recorduri de căldură, continuând „nebunia” climatică din 2023

Spread the love

S-a încheiat o iarnă a recordurilor de temperatură și 2024 are un început îngrijorător prin mulțimea de recorduri climatice înregistrate.

Au fost și țări europene unde media de temperatură luna trecută a fost și cu 5-7 grade C peste normalul lunii februarie.

De ce sunt aceste recorduri un semnal de alarmă, arată o analiză scrisă pe InfoClima.

ro de fizicianul Bogdan Antonescu.

Recorduri de temperatură pentru luna februarie 2024:Austria: a fost cea mai caldă lună februarie din ultimii 257 de ani cu 5,5°C peste media perioadei 1991-2020Cehia: a fost stabilit un nou record pentru februarie cu 2,0°C mai mare decât precedentul recordElveția: temperatura pentru luna februarie a fost cu 4,7°C mai mare decât valorile normale pentru această lunăGermania: februarie 2024 a fost cel mai cald februarie începând cu 1881; valorile fiind apropiate de recordul pentru luna martiePolonia: un nou record a fost atins pentru luna februarie cu anomalii între 3,5 și 7,5 °C față de perioada 1991-2020Ungaria: temperatura pentru luna februarie a fost cu în 2024 cu 7°C mai mare decât media 1991-2020 (valoarea fiind apropiată de recordul pentru luna martie)Aceste recorduri ale temperaturii medii globale pentru ultimele nouă luni (iunie 2023 – februarie 2024) sunt încă un semnal clar de alarmă cu privire la schimbările climatice și impactului acestora asupra mediului și societății.

O creștere „mică” a temperaturii medii globale are un impact și asupra diferitelor elemente ale sistemului climatic al Pământului.

Sistemul climatic este un sistem complex și interactiv format din cinci componente: atmosfera (aerul), hidrosfera (apa), criosfera (gheața și permafrostul), litosferă (suprafața terestră) și biosfera (organismele vii).

Ne putem gândi la sistemul climatic ca fiind într-o stare de echilibru.

Sistemul climatic este însă influențat de diferiți factori externi precum radiația solară sau activitățile umane.

Citește articolul complet pe InfoClima.

ro

Lasă un răspuns