Cât câștigă șeful super-agenției care va controla companiile de stat și de ce toți angajații au venit prin detașare și salarii mărite din alte ministere / Țuțuianu cere experți din privat

Spread the love

Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice – AMEPIP, cunoscută și ca super-agenția care va controla companiile statului, a devenit operațională miercuri, având acum 33 de angajați veniți prin detașare din alte ministere și SGG și salarii mărite cu 50% față de sectorul bugetar.

Agenția caută acum să angajeze experți din mediul privat, urmând a fi scoase la concurs 20 de posturi.

Guvernul a anunțat miercuri operaționalizarea Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice – AMEPIP, agenție care ar trebui să controleze performanța companiilor de stat și modul în care acestea gestionează resursele statului.

Operaționalizarea AMEPIP este jalon în PNRR, de care depinde cererea de plată numărul 3 și în perioada următoare agenția va monitoriza demararea a 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat.

Mihai Călin Precup, președintele AMEPIP, a precizat că în prezent agenția are 33 de angajați, care au fost selectați prin detașare și au venit cu salarii mărite din alte ministere și din Secretariatul General al Guvernului, în baza unui interviu.

La insistențele media, acesta a dat detalii și despre veniturile sale.

Acesta a spus că toți angajații din AMEPIP au un plus de 50% la salariu față de alți bugetari exact ca angajații din administrația centrală și locală care implementează proiecte cu fonduri europene pentru că de operaționalizarea AMEPIP ține ca România să nu piardă 3 miliarde de euro din PNRR.

Întrebat de ce această agenție care ar trebui să controleze procedurile de selecție ale managementului din companiile de stat nu a făcut concursuri pentru proprii angajați, Mihai Precup a dat vina pe graba de a operaționaliza agenția.

Prezent la eveniment, Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului, a subliniat că este nevoie de transparență și profesionalism în angajarea personalului AMEPIP.

Prezent la eveniment, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei premierului Marcel Ciolacu, a susținut că „agenția ar trebui să aducă încredere românilor că statul nu este un administrator atât de slab, cum de multe ori se spune, și încredere că Guvernul prin această agenție poate asigura transparența în aceste companii.

”HotNews.

ro l-a întrebat pe șeful AMEPIP ce încredere poate transmite această agenție când unul dintre vicepreședinții ei, Victor Moraru, un prieten cu Marian Neacșu, fostul șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), a ajuns să ocupe o funcție de director în SGG fără să susțină concursul pe post, controlând toate fondurile din bugetul PNRR alocate pentru reforme și investiții ale SGG.

Mihai-Călin Precup este președintele, primind, în noiembrie 2023, un mandat de 4 ani.

Înainte de numire a fost secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, iar în 2022 a fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor.

În perioada 2014-2022 a fost cadru didactic la mai multe universități, printre care Sorbona, Franța.

De altfel, are un doctorat în economie obţinut la Universitatea Sorbona din Paris.

A mai studiat și la Universitatea de Vest din Timișoara.

În 2020, a candidat pentru funcția de senator din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta, potrivit Europa Liberă.

Unul dintre vicepreședinți este Victor Moraru, fost primar al orașului Amara din județul Ialomița, în perioada 2000-2016.

Muraru a absolvit facultatea la 35 de ani.

Europa Liberă a scris despre Victor Moraru în octombrie 2022 că este prieten cu Marian Neacșu, fostul șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Astfel a ajuns să ocupe o funcție de director în SGG fără să susțină concursul pe post, controlând toate fondurile din bugetul PNRR alocate pentru reforme și investiții ale SGG.

Al doilea vicepreședinte este Ciprian Hodja.

A fost consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului din mai 2021 – în timpul guvernării lui Florin Cîțu – până în iunie 2023.

Agenția este în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Salariazarea se realizează la nivelul maxim al drepturilor prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, plus 50% față de restul bugetarilor.

Mai exact, angajații AMEPIP au salariile mai mari cu 50% față de alți angajați din sectorul guvernamental.

Astfel, președintele va avea un salariu brut lunar de 38.

115 lei, iar vicepreședintele, de 34.

650 de lei, spune Europa Liberă.

Veniturile proprii ale Agenției vor proveni din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui Agenției.

Prin atribuțiile AMEPIP:În legea de înființare se spune că AMEPIP poate sancționa întreprinderile publice, autoritățile publice tutelare și persoanele fizice vinovate de neîndeplinirea cu rea-credință a indicatorilor de performanță.

Lasă un răspuns