Statele membre ale Uniunii Europene sunt împărțite în două tabere relativ egale în ceea ce privește promovarea energiei nucleare.
Luni, în cadrul Consiliului miniștrilor energiei, țările UE s-au arătat extrem de divizate pe acest subiect, tabăra pro-energie nucleară, din care face parte și România, fiind condusă de Franța, iar cealaltă de Germania și Austria.
Mai exact, 12 state au semnat o declarație pro-nucleară, 13 țări au semnat un document pro-regenerabile, trei s-au abținut, iar una joacă în ambele tabere.
Această neînțelegere a statelor UE cu privire la energia nucleară a dus la întârzierea elaborării politicilor europene, în ultimul an, arată Reuters.
Statele UE s-au certat asupra ideii potrivit căreia energia nucleară ar contribui la atingerea obiectivelor privind emisiile de dioxid de carbon.
Un grup de 12 țări pro-nucleare ale UE, condus de Franța, cere politici UE mai puternice și cere Bruxelles-ului să recunoască importanța energiei nucleare în mixul energetic, prin proiecte concrete și finanțări.
În acest sens, 12 state au semnat o declarație comună de către Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Italia a participat la întâlnirea pro-nuclear, însă nu a semnat declarația.
Tabăra opusă, condusă de Germania și Austria, cere Bruxelles-ului să promoveze mai mult energia regenerabilă.
Mai exact, să pună accent pe investițiile în energia verde, fără a fi menționată și cea nucleară.
În acest sens a fost semnată o declarație de către Germania, Austria, Danemarca, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia și Spania.
Cipru, Lituania și Belgia, care deține președinția prin rotație a UE, nu au semnat niciuna dintre declarații.
Olanda le-a semnat pe ambele.
Alianța nucleară formată din 12 țări a fost creată pe fondul unei dispute tot mai mari între Franţa şi ţările care îşi doresc mai multe politici ale UE de promovare a energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon şi cele precum Germania şi Spania, care spun că această formă de energie nu ar trebui să fie pusă pe picior de egalitate cu sursele regenerabile.
Această alianță mizează foarte mult pe mini-reactoare nuclare.
România este în fruntea eforturilor UE în ceea ce priveşte reactoarele nucleare de mici dimensiuni, care ar putea transforma blocul comunitar într-un lider în domeniul tehnologiilor curate, deşi până în prezent, acestea nu au fost încă testate, scrie POLITICO într-un reportaj realizat la Doiceşti, acolo unde în locul vechii termocentrale va fi amplasată o nouă centrală ce va produce energie electrică cu ajutorul tehnologiei americane SMR.