Primarul Emil Boc a anunțat luni, în ședința consiliului local, că Primăria Cluj-Napoca va avea un nou regulament de acordare a finanțării nerambursabile a fondurilor de la bugetul local.
Regulamentul va fi întocmit de aparatul de specialitate al primăriei, cu ajutorul reprezentanților mai multor asociații culturale din municipiu, dar și a clujenilor interesați de domeniu, care pot participa la întâlnirile grupului de lucru, la Sala de Sticlă a Primăriei.
„Avem 7,6 milioane de euro pentru cultură, sport și domeniul social.
Fiind vorba de domeniul cultural, aș vrea să mai fac următoarea precizare: în urma modificării legislative a Ordonanței 51 cu privire la domeniul cultural, am constituit un grup de lucru pentru redactarea proiectului, ținând cont de proiectul redactat de partidele politice, proiectul pe care a lucrat primăria în timp și modificările legislative, grup de lucru din care face parte aparatul de specialitate al primăriei, actori culturali din municipiul Cluj-Napoca, din partea Centrului Cultural Clujean, de la Opera Română, de la Asociația Culturală Pro Transilvania, Asociația Create.
Act.
Enjoy, Asociația Daisler, de la Muzeul de Aartă, Fundația Altar, Asociația Magic Puppet și TIFF.
Acest grup de lucru are ca termen data de 28 martie să finalizeze acest regulament.
În 28 martie, ei trebuie să mi-l prezinte, după care o să îl înaintez grupului juridic pentru aviz, iar în luna aprilie o să fie pus în dezbatere publică.
Calendarul întâlnirilor publice fixat de către acest grup de lucru este următorul: în 13 martie, la ora 13, și în 19 martie, la ora 13, în Sala de Sticlă, au loc întâlniri.
Cei care doresc, din sectorul cultural și nu numai, să participe la redactarea regulamentului, sunt așteptați aici”, a declarat primarul Emil Boc.
În ședința anterioară a consiliului local, instituțiile și oamenii de cultură din Cluj-Napoca au solicitat primarului Emil Boc să schimbe modul în care se acordă finanțările pentru actorii culturali din Cluj-Napoca.
De asemenea, ei au semnat și o petiție la Primărie prin care solicitau ca propunerea de regulament pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998 să fie pusă în dezbatere publică.
Regulamentul are ca scop susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică, scrie G4Media.
Amintim că, în 2024, finanțările nerambursabile pentru cultură, sport și domeniul social cresc cu 25% față de anul anterior.
Perioada de depunere a dosarelor este din 20 februarie până în 20 martie.
Bugetul alocat este de 16.
200.
000 lei pentru proiecte culturale (din care 700.
000 de lei pentru proiecte cu caracter social) și 21.
875.
000 lei pentru proiectele structurilor sportive.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro