[P] Înființare SRL online. Acte necesare și condiții pentru înființarea unei SRL în 2024

Spread the love

Înființarea unei SRL online este cel mai simplu mod prin care se poate deschide o firmă în anul 2024.

Sunt câțiva pași importanți pe care trebuie să îi cunoști și să ii urmezi, actele necesare în 2024 pentru înființarea unei SRL, toate menționate mai jos.

Înființarea unei SRL online este un serviciu prestat de mai multe firme de profil, însă procedura poate fi parcursă și individual de orice persoană interesată.

1.

Evoluția procedurii onlinePlatforma online a Registrului Comerțului exista de mult timp, însă procedura nu putea fi parcursă integral online din cauză că anumite documente trebuiau autentificate de notar, fiind vorba despre declarația de administrator și specimenul de semnătură.

Ele puteau fi date și în fața persoanei care soluționa dosarul la ORC competent, însă în ambele variante era necesar un drum, astfel că procedura nu putea fi parcursă 100% online.

În pandemia generată de COVID 19 au fost suspendate din lege acele dispoziții care impuneau forma autentică a celor două acte menționate, iar acesta a fost primul pas, dar și prima dată când procedura a fost parcursă exclusiv online.

În pandemie firmele se puteau înființa doar online din cauza restricțiilor existente.

După trecerea pandemiei s-a ajuns la concluzia că acest mod de lucru a fost oportun, motiv pentru care a fost modificată legea și înlăturată forma autentică.

Acest fapt face posibilă înființarea unei SRL online în 2024, fără să mai fie necesar vreun drum la vreo instituție a statului român.

Pe site-ul de profil de mai sus am identificat și poziția Registrului Comerțului în acest sens:„Noua lege se realizează simplificarea și digitalizarea în domeniul înregistrării în registru, prin reglementarea de noi mecanisme și eliminare de documente și proceduri:procedură de constituire a societăților și a sucursalelor acestora integral on-line, prin asigurarea logisticii necesare și pentru încheierea actului constitutiv al unei societăți prin mijloace electronice, prin integrarea acestuia în serviciile on-line aferente înregistrării în registrul comerțului, disponibile pe portalul de servicii on-line al ONRC și eliberarea certificatului de înregistrarea în formă electronică;Mecanisme on-line de transmitere a tuturor cererilor și documentelor aferente înregistrării în registrul comerțului;Utilizarea semnăturii electronice calificate și a sigiliului electronic calificat pentru documentele care se transmit prin mijloace electronice, inclusiv pentru certificatul de înregistrare care atestă existența societății, eliberat la înmatricularea societății ori atunci când acesta se preschimbă.

„2.

Înființarea unei SRL în 2024 presupune îndeplinirea unor condițiiPot dobândi calitatea de asociat și/sau de administrator persoanele care:3.

Actele ce trebuie depuse la Registrul ComerțuluiÎnființarea unei SRL în 2024 presupune redactarea și depunerea următoarelor acte la Registrul Comerțului:În actul constitutiv se regăsește structura companiei.

Actul constitutiv trebuie să cuprindă următoarele informații:În cuprinsul actului constitutiv se mai pot menționa clauze prin care asociații să convină asupra:4.

Rezervarea denumirii firmeiEste primul pas ce trebuie făcut în procedura de înființare a firmei.

Rezervarea denumirii presupune completarea unei cereri în cuprinsul căreia se vor menționa numele dorite în ordinea preferințelor, iar cerea se încarcă pe platforma ONRC.

Denumirea poate fi verificată și pe site-ul ONRC.

Nu este neapărat să se trimisă o cerere unei persoane din cadrul ORC, ci se poate face individual și exclusiv online.

5.

Depunerea actelor online la Registrul ComerțuluiToate actele menționate mai sus pot fi depuse, după ce sunt completate, prin încărcarea lor pe platforma ONRC.

De regulă, dosarul primește termen de soluționare ziua următoare, dată până la care trebuie achitată taxă și depusă dovada plății.

Pentru depunerea actelor online va fi însă nevoie de semnătură electronică.

Dosarul va fi soluționat și admis dacă nu sunt probleme.

Actele firmei se comunică online și sunt semnate electronic.

Cu aceste acte, primite prin e-mail, originale, administratorul firmei va deschide contul la bancă și va depune capitalul social.

Cu actele prin e-mail reprezentanții companiei vor obține avizele și autorizațiile de care firma are nevoie pentru a funcționa în mod legal.

Durata de înființare a unei SRL în 2024 este de maxim 5 zile lucrătoare.

Lasă un răspuns