DOCUMENT Statul vrea să interzică echipamentele din China și din viitoarele rețele 6G / Avizul CSAT, extins și la distribuitori și integratori

Spread the love

Guvernul vrea să interzică utilizarea echipamentelor și programelor software ale firmelor care nu obțin avizul CSAT și la rețelele bazate pe tehnologii ulterioare 5G, precum tehnologia 6G, testată în prezent în China, care ar permite viteze de transfer de date de 1TB pe secundă.

Mai mult, avizul CSAT va fi necesar nu doar producătorilor, ci și distribuitorilor și integratorilor de astfel de echipamente și soluții.

Informațiile apar într-un proiect de lege lansat luni, 4 martie, în consultare publică, de către Ministerul Digitalizării pentru modificarea legii securității 5G (Legea 163/2021), cea în baza căreia Guvernul a interzis recent utilizarea echipamentelor și programelor software produse de chinezii de la Huawei în rețelele 5G din țară.

Măsurile vor viza nu doar rețelele 5G și infrastructurile IT&C de interes național, ci și sistemele informatice (servicii publice digitalizate, cloud, platforme informatice etc.

), iar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va fi necesar nu doar producătorilor, ci și distribuitorilor și integratorilor de sisteme IT care folosesc aceste echipamente și programe software.

Tehnologia 6G este testată în prezent în China, inclusiv de Huawei, și ar putea permite viteze de transfer de date de 1TB.

Se estimează că primele rețele 6G ar putea fi lansate în 2030 de către operatorii de telefonie mobilă, dacă standardul va fi finalizat până atunci.

Având în vedere estimarea creșterii exponențiale a volumului de solicitări în vederea eliberării autorizării CSAT, situație care va conduce la congestionarea procesului de avizare, Ministerul Digitalizării (MCID) propune, pentru simplificarea procedurii de transmitere a documentelor, ca solicitarea primită din partea firmelor să o trimită de îndată direct către Secretariatul General al Guvernului.

Aceasta modificare survine ca urmare a eliminării din circuitul de avizare a schimbului inițial inutil între MCID și CSAT, anterior avizării de către prim-ministru a solicitării introducerii cererii de autorizare pe ordinea de zi a CSAT.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va institui și va administra Registrul Electronic Național al Producătorilor, Distribuitorilor și Integratorilor de tehnologii, echipamente și programe software destinate infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, denumit în continuare RENPDI.

În acest registru se vor încărca și actualiza datele de identificare ale producătorilor, distribuitorilor și integratorilor autorizați de CSAT și se va interconecta cu Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Scopul este ca validarea îndeplinirii condițiilor impuse prin documentațiile de atribuire întocmite de către instituțiile publice, cu atribuții la nivelul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, să se facă automat, fără intervenție umană, evitându-se orice eventuale erori cu privire la acestea.

De asemenea, în urma instituirii acestui registru național se va permite validarea automată online a îndeplinirii condițiilor impuse prin documentațiile de atribuire a eligibilității operatorilor, în raport cu participarea la procedurile de selecție publică.

În plus, pentru diminuarea vulnerabilităților la adresa securității și apărării țării, în cazul producătorilor autorizați anterior prin actuala legea 5G, se va impune obligativitatea de a-și înregistra un sediu social pe teritoriul României, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a noii legi.

Echipamentele și programele software ale producătorilor, distribuitorilor și integratorilor care nu obțin avizul CSAT, așa cum este cazul Huawei, trebuie excluse din infrastructurile și rețelele IT din țară până cel târziu la data de 11 iunie 2028, cu excepția celor din nucleul rețelei, care trebuie îndepărtate nu mai târziu de data de 11 iunie 2026.

Chinezii de la Huawei și-au exprimat dezamăgirea vineri față de decizia Guvernului de a interzice echipamentele companiei în rețelele 5G, după o prezență de 20 de ani în România.

Compania, care are 1.

300 de angajați locali, spune că „decizia nu are la bază nicio evaluare obiectivă și nici a fost luată în urma unor constatări concrete” și că „își rezervă dreptul legal de a contesta această decizie”.

Compania susține că „echipamentele și serviciile sale sunt sigure și fiabile, iar soluțiile tehnice sunt, de asemenea, verificate și certificate pentru a îndeplini toate standardele și cerințele din industria telecomunicațiilor”.

Huawei România spune că „împreună cu cei 1.

300 de angajați locali va continua să servească societatea românească prin soluții sigure și de încredere, să dezvolte talentele TIC și să promoveze ocuparea forței de muncă”, dar subliniază în final că „îşi rezervă dreptul legal de a contesta această decizie”.

Un nou raport realizat în decembrie 2023 de firma Oxford Economics, la comanda Huawei, estimează costurile potențiale ale eliminării echipamentelor grupului chinez din rețelele operatorilor din România.

Sursa foto: Crovik Media / Dreamstime.

com

Lasă un răspuns