Cancelarul german Scholz se opune extrădării lui Julian Assange în SUA

Spread the love

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat luni împotriva extrădării în Statele Unite a lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

„Cred că ar fi bine dacă instanţele britanice i-ar acorda protecţia necesară, fiindcă trebuie să se aştepte la persecuţii în Statele Unite, având în vedere faptul că a trădat secrete de stat ale SUA”, a spus cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la o şcoală profesională din sudul Germaniei, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Scholz presupune că şansele unor decizii favorabile lui Assange au crescut, deoarece reprezentanţii SUA nu au reuşit să îi asigure pe judecătorii britanici, la ultima înfăţişare, că pedeapsa posibilă se va încadra în limitele justificabile din punctul de vedere al Marii Britanii.

Guvernul de la Washington doreşte ca Julian Assange să fie judecat în SUA pentru spionaj.

Australianul ar putea fi condamnat la 175 de ani de închisoare.

Site-ul Wikileaks al lui Assange, în colaborare cu avertizorul de integritate Bradley Manning (în prezent Chelsea Manning, după ce a anunţat că doreşte să îşi schimbe sexul – n.

r.

), a publicat materiale secrete despre operaţiunile militare americane în Irak şi Afganistan.

Punctul de vedere oficial este că dezvăluirea informaţiilor sustrase a pus în pericol vieţile unor informatori ai SUA.

Assange ar putea fi inculpat pentru activităţile jurnalistice şi contestă în instanţele din Marea Britanie măsura extrădării în SUA, aprobată de guvernul de la Londra.

Lasă un răspuns