Albania denunță „ambițiile neoimperialiste” ale Rusiei și pune la dispoziția NATO o bază aeriană din fostul oraș „Stalin”

Spread the love

O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania în orașul denumit atunci „Stalin” a fost reactivată şi a devenit începând de luni o bază a NATO, premierul albanez Edi Rama denunțând totodată „ambițiile neoimperialiste” ale Rusiei, relatează agenţiile EFE și Reuters, citate de Agerpers.

NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru reamenajarea bazei aeriene situate la circa 70 de kilometri de capitala Tirana, în zona oraşului Kucova, denumit odinioară „oraşul Stalin”, pe vremea când acolo erau staţionate MiG-uri sovietice şi chineze pregătite de acţiune în eventualitatea unui război cu Occidentul.

„Astăzi, trăim într-o epocă diferită şi, din fericire, Albania este în cealaltă tabără”, a afirmat premierul socialist albanez Edi Rama la ceremonia de redeschidere a bazei, care a fost construită în anul 1950 şi apoi închisă în 1990, după căderea de la putere a dictatorului Enver Hoxha.

Albania s-a alăturat oficial NATO în 2009.

„Reactivarea bazei este un mare pas pentru ţara noastră, pentru armată şi pentru NATO, şi de asemenea pentru populaţia locală.

Importanţa bazei de la Kucova merge dincolo de regiunea Balcanilor”, a adăugat premierul.

„Aceasta este o bază care [va adăuga] încă un element de securitate pentru regiunea noastră a Balcanilor de Vest despre care știm cu toții că este periclitată de amenințarea ambițiilor neo-imperialiste ale Federației Ruse”, a subliniat Edi Rama.

După începerea agresiunii rusă împotriva Ucrainei, „aliaţii trebuie să fie pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat la rândul său ministrul albanez al apărării, Niko Peleshi.

La ceremonia de redeschidere a bazei de la Kucova, marcată prin aterizarea a două avioane ale NATO venite de la baza Aviano din Italia, au mai participat miniştrii apărării din Italia, Macedonia de Nord şi Kosovo, precum şi reprezentanţi ai NATO şi ai ambasadei SUA la Tirana.

Albania discută în prezent cu NATO şi despre stabilirea unei baze navale a Alianţei, în portul Romano pe coasta Mării Adriatice.

După declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia micuța Albanie s-a numărat printre cei mai vocali susținători ai Kievului, redenumind strada pe care se află ambasada Rusiei de la Tirana în „Free Ukraine” încă din primele zile ale invaziei.

Lasă un răspuns