Siegfried Mureşan: Klaus Iohannis este pe lista celor cu şanse la o funcţie europeană importantă

Spread the love

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că preşedintele Klaus Iohannis se numără printre liderii care au şanse să obţină o funcţie europeană înaltă după alegerile europarlamentare din luna iunie.

Mureşan nu exclude nici posibilitatea ca Iohannis să ajungă preşedintele Consiliului European, ca urmare a negocierilor dintre familiile politice.

„Cum e văzut preşedintele României la nivel european? E văzut ca un lider care a ţinut România pe direcţia europeană în ultimii 10 ani”, a spus Mureşan la Prima TV.

Întrebat, la Prima Tv, dacă preşedintele Klaus Iohannis are şanse să obţină o funcţie europeană, Mureșan a spus că la începutul unei astfel de competiţii oamenii politici se împart în două categorii – cei care au şanse şi cei care nu au şanse -, iar Iohannis ar fi pe lista celor care au şanse.

Răspunzând unei întrebări, europarlamentarul PNL a spus că în categoria „poziţie importantă” este inclusă şi funcţia de preşedinte al Consiliului European.

Eurodeputatul PNL susţine că PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, poate obţine două funcţii importante după alegerile din iunie: atât şefia Comisiei Europene, cât şi preşedinţia Consiliului European.

În acest moment, majoritatea în Parlamentul European este formată din grupurile PPE, S&D şi RENEW.

În familia PPE, România este reprezentată de PNL, PMP şi UDMR, socialiştii sunt înfrăţiţi cu PSD, iar la RENEW au aderat USR şi REPER.

După alegerile europene din 2019, cele trei mari familii europene şi-au împărţit cele mai importante funcţii în arhitectura UE.

PPE deţine Comisia Europeană (Ursula von Der Leyen) şi Parlamentul European (Roberta Metsola – pentru jumătate de mandat), S&D a obţinut funcţia de Înalt Reprezentant pentru politică externă (Josep Borrel) şi cealaltă jumătate de mandat la şefia Parlamentului European, iar grupul RENEW s-a ales cu preşedinţia Consiliului European (Charles Michel).

Cele trei grupuri îşi vor împărţi din nou cele patru funcţii majore în funcţie de rezultatul alegerilor din 9 iunie.

Lasă un răspuns