Masacru în Gaza: Experții ONU au raportat că foarte mulți răniți aveau urme de glonț

Spread the love

O echipă a ONU care a vizitat vineri spitalul al-Șifa din Gaza, care a primit zeci de răniți după tragedia care a ucis peste 110 persoane în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, a văzut „un număr mare de răni de glonț”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.

Angajați ai biroului umanitar al ONU (OCHA), OMS și UNICEF, primii care au putut vizita nordul țării de mai bine de o săptămână, au petrecut vineri dimineață puțin peste două ore în acest spital din orașul Gaza, aducând medicamente și combustibil, a explicat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

„Spitalul Al-Șifa ar fi internat ieri peste 700 de răniți, dintre care 200 sunt încă spitalizați, iar în momentul acestei vizite, personalul spitalului le-a spus că au primit cadavrele a 70 de persoane ucise ieri” după haosul din timpul distribuirii ajutoarelor, a adăugat el.

Întrebat despre cauzele deceselor, el a spus că nu știe dacă membrii echipei au examinat cadavrele.

Dar, potrivit a ceea ce au văzut, printre „pacienții în viață care erau tratați, existau un număr mare de răni de glonț”, a spus el.

Joi, martorii au declarat că soldații israelieni au tras asupra unei mulțimi înfometate care se grăbea spre camioanele cu ajutoare umanitare în nordul orașului Gaza.

Bilanțul a fost de 115 morți și aproximativ 760 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

Hamas susține că cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și alți 760 de răniți după ce IDF a deschis focul asupra mulțimilor care au luat cu asalt un convoi umanitar ce a intrat în Gaza.

Forțele armate israeliene afirmă că tancurile sale au tras focuri de avertisment, dar că acestea nu au lovit camioanele care transportau ajutoarele umanitare și că majoritatea persoanelor ucise au murit în timpul busculadei.

IDF a confirmat de asemenea că militarii săi au deschis focul, afirmând însă că acest lucru s-a întâmplat doar după ce soldații s-au simțit amenințați și au fost puși în pericol de mișcările mulțimilor de oameni și că mai puțin de 10 dintre victime au fost ucise de focurile trase.

Hamas a respins aceste afirmații, susținând că există dovezi „incontestabile” asupra faptului că IDF a tras voit și „direct” asupra civililor.

Lasă un răspuns