Indicele PMI pentru România: Situație economică în deteriorare / Sectorul prelucrător rămâne blocat în recesiune

Spread the love

Sectorul prelucrător din România a rămas sub presiune în februarie, după cum arată cele mai recente rezultate ale indicele PMI pentru România, lansat vineri ca urmare a unei colaborări dintre S&P și BCR.

Asemenea indici se calculează și pentru Cehia și Polonia, dar și în Ungaria (unde are la bază o metodologie diferită).

Indicele PMI al producției din România a scăzut de la 47,6 la 47,1 în februarie, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel din ultimele luni, februarie fiind a opta lună de scădere.

În Polonia, indicele PMI a crescut la 47,9 în februarie, de la 47,1 în ianuarie, surprinzător spre sus iar în Cehia, același indice a urcat la 44,3 în februarie, ceea ce este o surpriză pozitivă majoră.

În Ungaria, indicele a urcat la 52,2 în februarie.

Sectorul prelucrător din România rămâne blocat în recesiune, cu noi șocuri cauzate de blocajele lanțului de aprovizionare și taxele mai mari care afectează activitatea, în contextul unei slăbiciuni deja ample a cererii.

Principala componentă a PMI-ului – comenzile noi- a scăzut într-un ritm accelerat în februarie, oferind, prin urmare, dovada unei cereri scăzute de produse manufacturate românești.

Ca răspuns la o cerere în recul, firmele au redus volumele de producție și au redus achizițiile de inputuri.

În același timp, costurile au crescut ca urmare a creșterii sarcinii fiscale și a scumpirii materiilor prime, ceea ce a determinat firmele să-și majoreze prețurile de vânzare.

Ciprian Dascalu, Economist Sef la BCR a declarat: „PMI-ul BCR Romania Manufacturing a scazut in februarie, evoluția fiind în concordanță cu flash-ul PMI Germania, principalul partener comercial al României și destinația a peste 23% din totalul exporturilor de produse manufacturiere românești.

„Sectorul prelucrător din România rămâne blocat în recesiune, cu noi șocuri cauzate de blocajele lanțului de aprovizionare și a taxelor mai mari, în contextul unei slăbiciuni majore a cererii.

Am revizuit recent previziunile de creștere a PIB pentru acest an la 2,6% a/a de la 3,3%, după o creștere dezamăgitoare din ultimul trimestru al anului 2023.

Ne așteptăm principalul motor pentru creșterea PIB-ului în 2024 să fie consumul gospodăriilor, urmat de investițiile publice, în timp ce investițiile private vor fi probabil amânate din cauza perspectivelor fiscale incerte”, spune Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR BCR România Manufacturing PMI® este un indicator care ia în calcul comenzile noi, producția, angajarea, timpii de livrare a furnizorilor și stocurile.

Când indicele trece pragul de 50, e vorba despre o îmbunătățire a situației economice.

Când valoarea lui e mai mică de 50, e o deterioare a situației economice.

Lasă un răspuns