Fostul premier conservator Alexander Stubb este învestit vineri în funcţia de preşedinte al Finlandei pentru următorii şase ani, înlocuindu-l pe Sauli Niinisto, tot conservator, care îşi încheie mandatul după 12 ani în fruntea ţării nordice.
Fostul premier conservator Alexander Stubb a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda în 11 februarie, învingându-l pe fostul ministru de Externe Pekka Haavisto, într-un scrutin marcat de tensiunile cu Rusia, după recenta aderare a ţării nordice la NATO.
Ceremonia de învestitură va începe la Palatul Prezidenţial, unde Niinisto îl va primi pe succesorul său, apoi cei doi se vor îndrepta către Eduskunta (parlamentul finlandez), unde preşedintele în exerciţiu va trece în revistă pentru ultima oară Garda de Onoare, scrie Agerpres, citând EFE.
În timpul sesiunii de învestitură, Stubb va depune jurământul în faţa plenului Eduskunta şi va rosti primul său discurs în calitate de şef al statului.
În continuare, Stubb se va întoarce la Palatul Prezidenţial însoţit de Niinisto pentru a-i primi pe membrii Guvernului, reprezentanţii corpului diplomatic şi ai celor mai importante instituţii ale statului.
Cu puteri limitate în comparaţie cu cele ale prim-ministrului, şeful statului, ales pentru un mandat de şase ani, conduce politica externă a ţării în strânsă cooperare cu guvernul.
De asemenea, el este comandantul suprem al forţelor armate.
Acest rol important a căpătat o semnificaţie şi mai mare în lumina evoluţiilor geopolitice din Europa şi a intrării în NATO a Finlandei, care are 1.
340 de kilometri de frontieră comună cu Rusia.
Stubb, în vârstă de 55 de ani, s-a impus în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în faţa candidatului ecologist Pekka Haavisto, cu 51,6% din voturi.
Victoria politicianului conservator, la o diferenţă de numai 100.
000 de voturi, a fost cea mai strânsă înregistrată la un scrutin prezidenţial de la introducerea sufragiului direct pentru alegerea şefului statului, în 1994.
Stubb a fost şef al guvernului şi ministru în trei rânduri, însă de aproape şapte ani era departe de politica finlandeză, timp în care a fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi profesor universitar.
Numirea sa va da continuitate, în mod previzibil, actualei politici externe şi de securitate a Finlandei, deoarece, la fel ca predecesorul său, Stubb este în favoarea menţinerii unei linii dure împotriva Rusiei vecine şi a continuării sprijinului pentru Ucraina, scrie AFP.
„Din punct de vedere politic, nu vor exista relații cu președintele Rusiei sau cu conducerea politică rusă până când nu vor opri războiul din Ucraina”, declara Stubb, într-un interviu acordat în ianuarie.
De asemenea, Stubb propune o cooperare mai strânsă cu NATO şi Statele Unite, permiţând depozitarea armelor nucleare şi înfiinţarea unei baze permanente aliate pe teritoriul finlandez, deşi în aceste chestiuni va trebui să aibă sprijinul guvernului.