Duminică, 3 martie, în Elveţia va avea loc un referendum care să solicite introducerea plăţii, pentru pensiile pentru limită de vârstă plătite de stat, pentru cea de-a 13-a lună.
Referendumul pentru acordarea celei de-a 13-a pensii îi scoate pe elveţieni la vot Întrebarea care aparent are un rezultat evident, pe baza sondajelor publicate în aceste zile riscă să fie respinsă.
Susţinătorii propunerii ar conta de fapt doar pe 53% din voturi, o scădere rapidă faţă de cele 60% de acum câteva săptămâni.
Cei împotriva celui de-al 13-lea salariu pentru pensionari susţin că cheltuielile pentru Casa de Pensii ar deveni nesustenabile în câţiva ani.
Iniţiativa a fost lansată de unele sindicate care în ultimele luni strânseseră semnăturile necesare consultării electorale.
În Elveţia, unde prin lege vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani, peste două milioane şi jumătate de cetăţeni (din aproximativ 10 milioane de locuitori) primesc o pensie pentru limită de vârstă (numită AVS), al cărei scop este de a acoperi în mod adecvat nevoile din timpul bătrâneţii.
Majoritatea pensionarilor au venituri suplimentare, cel mai adesea pensii suplimentare.
Vezi mai multe articole din categoria social Propunerea este acum de a majora pensia pentru limită de vârstă cu o lună, fără a reduce celelalte alocaţii suplimentare.
Pentru persoanele singure, pensia maximă anuală de pensionare ar creşte cu 2.
450 de franci până la 31.
850 de franci, în timp ce pentru cuplurile căsătorite – cu 3.
675 de franci până la 47.
775 de franci.
Cu aceste creşteri, la momentul introducerii sale, costurile celui de-al 13-lea AVS s-ar ridica probabil la aproximativ 4,1 miliarde de franci care ar creşte în pas cu îmbătrânirea generală a populaţiei: o povară nesustenabilă pentru finanţele publice.
Din acest motiv, Guvernul şi Parlamentul de la Berna au recomandat votul „Nu” la referendum.
Sondajele de la începutul campaniei pentru referendum au conturat un succes uşor pentru iniţiativă, dar apelurile la „responsabilitate financiară” într-o ţară precum Elveţia şi-au exercitat greutatea de-a lungul timpului.
Institutul de opinie publică gsf.
bern a înregistrat un consens de 80% la începutul lunii ianuarie; la zece zile distanţă, această cotă a scăzut la 53%.
.
Acelaşi institut semnalează o adevărată „vină” generaţională: în timp ce 55% dintre tinerii şi femeile sub 40 de ani sunt împotriva iniţiativei, persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani şi cei care au atins deja vârsta de pensionare o susţin.
Rezultatul votului ar trebui anunţat încă de duminică târziu.