Mandatul echipei de anchetă privind presupusele crime internaţionale din Ucraina, prelungit cu 2 ani

Spread the love

Cele şapte autorităţi naţionale, care participă la echipa comună de anchetă (ECA) privind presupusele crime internaţionale comise în Ucraina, au convenit să prelungească mandatul echipei cu doi ani, potrivit unui comunicat al Eurojust.

Mandatul echipei de anchetă privind presupusele crime internaţionale din Ucraina, prelungit cu 2 ani Astfel, procurorii generali ai ţărilor implicate au semnat actul de prelungire în cadrul unei întâlniri de coordonare care a avut loc joi la Kiev, în Ucraina.

Întâlnirea a coincis cu Conferinţa United for Justice (Uniţi pentru justiţie), care a avut loc tot la Kiev.

La 25 martie 2022, la doar trei săptămâni de la începutul invaziei de amploare a Ucrainei, Eurojust a sprijinit constituirea unei echipe comune de anchetă (ECA) de către Lituania, Polonia şi Ucraina.

La 30 mai 2022 s-au alăturat Estonia, Letonia şi Slovacia, fiind urmate de România la 13 octombrie 2022.

La 3 martie 2023, cele şapte autorităţi naţionale participante în cadrul ECA au semnat un memorandum de înţelegere cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii.

Vezi mai multe articole din categoria externe Parchetul Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi Europol participă la ECA din aprilie 2022 şi, respectiv, octombrie 2023.

„Echipa comună de anchetă este unul dintre cele mai avansate instrumente utilizate în cadrul cooperării internaţionale în materie penală, care cuprinde un acord juridic între autorităţile competente din două sau mai multe state în scopul desfăşurării de anchete penale.

Scopul ECA privind presupusele crime internaţionale cele mai grave comise în Ucraina este de a facilita anchetele şi urmăririle penale în statele în cauză, precum şi pe cele care ar putea fi înaintate la CPI”, se arată în comunicatul Eurojust.

La întâlnirea de coordonare, participanţii au discutat rezultatele activităţii ECA de până acum şi priorităţile pentru următorii doi ani.

Conferinţa United for Justice, care a avut loc joi la Kiev, a reunit un număr mare de părţi interesate implicate în eforturile de a asigura tragerea la răspundere pentru presupusele crime internaţionale cele mai grave comise în Ucraina.

Organizat de autorităţile ucrainene, evenimentul a pus accentul pe patrimoniul cultural.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a deschis evenimentul cu un discurs inaugural.

Printre vorbitori s-au numărat ministrul justiţiei din Polonia, procurorii generali din Lituania şi România, precum şi preşedintele Eurojust, Ladislav Hamran.

Lasă un răspuns