Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat, miercuri, în cazul de la DNA Constanța, unde procurorii au demisionat în bloc după ce la conducerea serviciului teritorial a fost delegat procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța: „Loialitatea unui procuror nu trebuie să fie față de șef, ci față de instituție”.
Alina Gorghiu a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul Curții de Apel Cluj, ea spunând că își dorește ca astfel de situații „să nu se repete pe viitor”, pentru că „afectează instituția, iar instituția trebuie să dea un mesaj de coerență și seriozitate”.
Procurorii DNA Constanța și-au dat demisiile în bloc după ce procurorul-șef Marius Voineag l-a delegat la conducerea serviciului teritorial pe procurorul Mihai Stanciu, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța, au scris G4Media și Info Sud-Est, citând surse.
Și-au depus cererile de demisie procurorii Andrei Bodean (șeful ST schimbat de Voineag cu Stanciu), Vasile Abagiu, Ciprian Bodu, Constantin Conortos, Dan Haralambie, iar procurorul Sorin Constantinescu (fost șef al ST Constanța înaintea lui Bodean) și-a depus cererea de pensionare.
Serviciul teritorial rămâne astfel doar cu noul procuror-șef Mihai Stanciu și cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituția în instanță, nu lucrează dosare), cu grefierii și polițiștii judiciari.
Surse judiciare susțin că procurorii care pleacă din DNA Constanța vor lucra în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Viorel Teliceanu, și care înregistrează un deficit mare de procurori.
Demisiile procurorilor vin după ce aceștia au sesizat Secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultați și nu au avut prioritate în desemnare la șefia DNA Constanța, acest demers fiind tot o formă de protest, au mai explicat sursele citate.
Mihai Stanciu l-a înlocuit la șefia DNA Constanța pe procurorul Andrei Bodean, cunoscut pe plan local pentru trimiterea în judecată în 2014 a lui Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, alți primari și șefi de instituții și anchetarea în prezent, printre alții, și a lui ÎPS Teodosie sau a primarului Constanței, Vergil Chițac.