Parlamentul European a adoptat o lege eco în ciuda opoziției europarlamentarilor PPE. „Noi reguli birocratice pentru fermierii noștri”

Spread the love

Parlamentul European a adoptat, marți, la Strasbourg, un proiect de regulament privind refacerea naturii, care introduce o serie de obiective ecologice ce se referă printre altele și la „ponderea terenurilor agricole cu elemente de peisaj de mare diversitate”, însă cel mai mare grup din forul european, PPE, a denunțat impactul asupra fermierilor.

Europarlamentarii au adoptat cu 329 voturi pentru, 275 împotrivă și 24 abțineri acordul convenit cu țările membre, privind viitorul regulament pentru refacerea naturii.

Documentul mai trebuie adoptat acum și de Consiliul UE (miniștri din statele membre UE) după care va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra vigoare după alte 20 de zile.

Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European, și-a exprimat opoziția față de actul normativ, denunțând impactul asupra fermierilor.

„Noi considrăm că Legea refacerii naturii a fost concepută prost.

Grupul PPE este pe deplin angajat în combaterea schimbărilor cliamtice și pentru atingerea obiectivelor de biodiversitate, dar această lege nu ajută.

Am introduce noi reguli birocartice pentru fermierii noștri într-o perioadă în care prețurile la alimente au un impact direct asupra dimensiunii sociale a Europei.

Așa cum am aflat ieri, când președinta Lagarde (președinta Băncii Centrale Europene n.

r.

) a fost în plen, inflația este impulsionată de creșterea prețurilor la alimente în supermarketuri” – a spus, marți, liderul PPE, Manfred Weber (Germania).

La rândul său, europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a amintit de protestele fermierilor de la Bruxelles.

„În opinia noastră se pune o presiune incomensurabilă pe ceea ce înseamnă sectorul agricol în Uniunea Europene şi, evident, şi la nivel naţional.

Sunteţi cu toţii la curent în legătură cu protestele fermierilor.

În Bruxelles, au fost peste 900 de tractoare, ieri” – a spus Buda, într-o întâlnire cu jurnaliști români, la Strasbourg.

El a mai spus că deși viitoarea lege privind refacerea naturii prevede anumite excepții prin care statele UE vor fi scutite de obligațiile de mediu prevăzute în cazul în care s-ar pune în pericol securitatea alimentară, în opinia celor de la PPE textul nu definește clar ce presupune securitatea alimentară.

Foto: © Kirill Kuznecov | Dreamstime.

com

Lasă un răspuns