O execuție prin injecție letală din SUA, oprită in extremis

Spread the love

Execuția unui condamnat la moarte american a fost oprită în ultima clipă miercuri în Idaho, după ce s-a dovedit imposibil de administrat soluția letală în termenul legal, a anunțat administrația penitenciară din acest stat din nord-vestul SUA, potrivit AFP.

Thomas Creech, în vârstă de 73 de ani, un criminal în serie care a petrecut peste 50 de ani în culoarul morții pentru că a ucis un coleg de celulă în timp ce își ispășea pedeapsa cu închisoarea pe viață, urma să fie executat prin injecție letală.

Însă, la aproape o oră după ce trebuia să înceapă execuția, conducerea închisorii a ajuns la concluzia că era imposibil „să-i administreze o perfuzie intravenoasă”, a precizat administrația penitenciară într-un comunicat.

„Ordinul de execuție va expira, prin urmare”, a adăugat aceasta, precizând că statul va trebui să decidă ce va trebui să facă în continuare.

Ultima execuție ratată din aceste motive a fost cea a lui Kenneth Smith în Alabama (sud-est), la 17 noiembrie 2022.

Condamnat definitiv la moarte în 1996 pentru uciderea unei femei la ordinul soțului ei, el a fost în cele din urmă executat pe 25 ianuarie prin inhalare de azot, o premieră mondială care a provocat un val de indignare în întreaga lume.

Toate cele 24 de execuții efectuate în Statele Unite în 2023 au avut loc prin injecție letală.

Execuția lui Thomas Creech a fost una dintre cele două execuții programate miercuri în Statele Unite.

Ivan Cantu, în vârstă de 50 de ani, condamnat la moarte în 2000 și a cărui soartă a atras atenția celebrităților, așteaptă să fie executat miercuri seară în Texas (sud).

El a fost condamnat la moarte în 2001 pentru că și-a împușcat mortal vărul, James Mosqueda, și pe logodnica acestuia, Amy Kitchen.

O dublă crimă de care el a susținut întotdeauna că este nevinovat.

Principalul martor al acuzării la procesul său a fost logodnica sa de la acea vreme, Amy Boettcher.

Aceasta a declarat că Ivan Cantu i-a mărturisit crima și că a condus-o la locul faptei înainte de a o duce în Arkansas (sud).

Fratele lui Amy Boettcher, Jeff Boettcher, l-a incriminat, de asemenea, la proces, dar și-a retras mărturia după moartea surorii sale în 2021.

Ivan Cantu a arătat cu degetul spre un traficant de droguri local căruia vărul său îi datora mulți bani.

În urma descoperirii de noi probe și a apariției unor îndoieli cu privire la această mărturie incriminatoare, execuția sa, programată pentru aprilie 2023, a fost suspendată, dar această suspendare a fost ulterior ridicată de Curtea de Apel din Texas.

Actorul Martin Sheen, un opozant al pedepsei capitale, a îndemnat pe Instagram să semneze petiția online, care a atras deja peste 150.

000 de semnături, pentru a-i cere guvernatorului Texasului, conservatorul Greg Abbott, să suspende execuția.

Miercuri, vedeta de reality TV Kim Kardashian a intrat și ea pe rețelele de socializare pentru a-i cere guvernatorului „o amânare de 30 de zile” pentru a reexamina cazul lui Ivan Cantu.

Conferința episcopilor din Texas s-a pronunțat în favoarea unei amânări, subliniind „incertitudinile grave” din jurul sentinței.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane.

Alte șase (Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania și Tennessee) respectă un moratoriu asupra execuțiilor prin decizia guvernatorului.

Potrivit unui sondaj Gallup recent, majoritatea americanilor (50% față de 47%) consideră că pedeapsa capitală nu este aplicată în mod echitabil în Statele Unite, o premieră de la lansarea sondajului în 2000.

O majoritate (53%) rămâne totuși în favoarea pedepsei cu moartea, potrivit aceleiași surse.

Lasă un răspuns