Fechet: Bineînțeles că-i frustrant când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu PET-uri și aparatul nu funcționează / Ce probleme sunt în „hora reciclării” – VIDEO

Spread the love

Peste 18 milioane de ambalaje au fost colectate în această lună în sistemul de garanție-returnare, un record față de 2,2 milioane de ambalaje în luna anterioară, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Mircea Fechet, care admite însă că sunt și probleme.

„Bineînțeles că-i frustrant atunci când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu peturi și constați că aparatul nu funcționează pentru că tocmai ce s-a umplut acel recipient”, spune acesta.

Ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a prezentat miercuri la Guvern, la solicitarea HotNews.

ro, ce probleme a întâlnit în „hora reciclării” – sistemul de garanție -returnare care potrivit acestuia bate record după record în privința ambalajelor colectate.

Ministrul spune că a observat probleme cu aparatele chiar și în marile lanțuri de magazine, dar că lucrurile sunt rezolvabile.

Ministrul a spus că în România avem peste 30.

000 de tipuri diferite de ambalaje și a explicat de ce uneori codurile de bare nu pot fi citite de aparatele de reciclat.

Potrivit acestuia, aparatele automate de colectare sunt ale magazinelor și punctelor de vânzare care nu doar că le-au plătit dar le și operează, fiind în responsabilitatea acestora.

Întrebat de HotNews.

ro dacă va cere producătorilor să facă schimbări la logo-ul aplicat pe ambalaje astfel încât oamenii să identifice care sticle sunt cu garanție și care nu, ministrul a spus că a semnalat producătorilor, dar că din 30 iunie acest lucru nu va mai fi o problemă.

Dincolo de probleme, ministrul spune că „rețeaua de echipamente electronice de preluare, sistemul informatic integrat care ne spune în fiecare zi câte ambalaje sunt procesate în timp real și în general infrastructura de sortare și de numărare astăzi funcționează.

Faptul că sistemul de garanție-returnare funcționează și nu are nicio problemă majoră se vede cel mai bine în cifrele de colectare, spune ministrul, care a prezentat cifrele primite chiar astăzi.

Ministrul a mai subliniat că pentru a funcționa cu adevărat acest sistem, toți actorii implicați – cetățeni, autorități, producători sau comercianți – ar trebui să se prindă în această mare horă a reciclării care se mărește pe zi ce trece și se invârte din ce in ce mai repede.

În același timp, ministrul a spus că este deschis la a rezolva pe cale amiabilă, prin dialog, orice fel de conflict și divergență care ar putea exista între stat și orice operator economic.

Lasă un răspuns