Rusia încearcă să deschidă un nou consulat la Varna

Spread the love

Rusia nu este interesată de imensa proprietate din centrul orașului Varna (Bulgaria), utilizată până de curând ca sediu de consulat, dar a apelat la altă locație, în același scop.

Acest lucru a fost anunțat la ultima ședință a Comisiei privind Proprietatea a Consiliului Municipal Varna.

A devenit astfel clar că Rusia încearcă să aibă din nou un consulat în oraș, potrivit Sega.

bg, citat de Rador Radio România.

Subiectul a fost discutat în legătură cu o propunere a primarului Blagomir Koțev de a transfera clădirea consulatului anterior către municipalitate.

Proprietatea, care are aproape 5 000 de metri pătrați, este una public – privată, administrată de Ministerul Afacerilor Externe.

Timp de mulți ani, aceasta a fost folosită ca și consulat de către Rusia, dar s-a închis treptat după marea izgonire a diplomaților ruși, în vara anului 2022, de către guvernul lui Kiril Petkov.

Potrivit informațiilor date publicității în timpul interpelărilor parlamentare din toamna anului trecut, proprietatea a fost folosită printr-un contract de închiriere, ultimul fiind semnat în 2020, cu o durată de trei ani, dar acesta a expirat deja.

Koțev dorește ca Primăria Varna să-l obțină gratuit de la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a fi folosit pentru o grădiniță, depozit pentru biblioteca orașului sau în alt scop.

Deși consilierii au blocat ideea primarului în ședința anterioară, acum au prevăzut-o pentru o sesiune.

Au ajutat tocmai informațiile despre interesul Rusiei pentru o altă clădire.

Informația a fost anunțată de consilierul muncipal Hristo Atanasov – intențiile Rusiei au fost discutate la o întâlnire recentă între consilieri, reprezentanți ai administrației și un ministru.

A devenit clar că noua clădire era privată.

Președintele comisiei, Iordan Kateliev, a anunțat, în cadrul ședinței, că aceasta se află pe strada Bratia Șkorpil.

Ulterior, viceprimarul Pavel Popov a explicat pentru ziarul „Sega” că Rusia vrea să închirieze o casă care a fost o bibliotecă de liceu.

Până în anii 1980, aceasta a servit drept consulat al URSS.

Clădirea este mult mai mică decât cea folosită până acum.

La ședința comisiei s-a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe este la curent cu toate aceste lucruri, adică promovează ideea deschiderii unui nou consulat.

Lasă un răspuns