Potrivit unui comunicat al CE, un sondaj care vizează în mod specific fermierii şi micii furnizori din UE care îşi desfăşoară activitatea în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în diverse etape ale producţiei şi distribuţiei, este disponibil online în toate limbile UE până la 15 martie 2023.
Respondenţii pot indica dacă s-au confruntat recent cu practici comerciale neloiale sau dacă legislaţia actuală le oferă o protecţie suficientă împotriva cumpărătorilor mai puternici din punct de vedere economic.
Vezi mai multe articole din categoria economic După ce a prezentat, la 22 februarie, opţiuni de simplificare pentru reducerea sarcinii care le revine fermierilor din UE, Comisia lucrează la acţiuni destinate să îmbunătăţească poziţia fermierilor în cadrul lanţului alimentar şi să amelioreze lupta împotriva practicilor comerciale neloiale.
În luna martie, Comisia va prezenta statelor membre mai multe acţiuni care ar putea aborda aspecte precum transparenţa pieţei în cadrul lanţul valoric, punerea în aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale şi asigurarea respectării acesteia, costurile de producţie sau un control mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.
„Acestea vor ţine seama de rezultatele consultării specifice, care va fi lansată în martie şi care va permite identificarea principalelor surse de îngrijorare, precum şi înţelegerea factorilor care influenţează sarcina şi complexitatea administrativă”, transmit reprezentanţii Comisiei.
De asemenea, Comisia încurajează toate părţile interesate să îşi împărtăşească opiniile cu privire la sarcina administrativă potenţial legată de Directiva privind nitraţii.