Cazul fetiței din Galați ucise în bătaie de mamă. Detalii revoltătoare despre „verificările” făcute de autorități, sesizate încă din 2023: „Un caz izolat”

Spread the love

Cazul Alexandrei, fetița de 9 ani din Galați ucisă de mamă în urma loviturilor repetate, continuă să scoată la iveală noi detalii revoltătoare.

Sesizați încă din martie 2023, reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului și ai direcției sociale din primărie nu au făcut nimic pentru a o evalua medical pe fetiță și pe surorile mai mici în vârstă de 3 şi 7 ani, care erau și ele agresate frecvent.

Fără a avea acces la întreg istoricul cazului, asistenții sociali au concluzionat că fetiţele erau bine îngrijite şi că nu se aflau într-o situaţie de risc, arată raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit la sfârșitul lunii ianuarie, în apartamentul în care locuia cu surorile sale, cu mama, cu mătușa și unchiul lor, ea fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Avea vânătăi pe tot corpul și arsuri profunde, după ce ar fi fost arsă cu un aprinzător de aragaz cu flacără, iar raportul medico-legal a stabilit că fetița a murit din cauza leziunilor externe și interne extrem de grave.

„Femeia a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale, pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contondente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”, conform Parchetului Tribunalului Galaţi.

La începutul lunii februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a anunțat că a trimis Corpul de control la DGASPC Galați, dar și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat acest caz, în condițiile în care autorităţile fuseseră anunțate despre situația familiei celor trei fetițe încă din luna martie a anului trecut, când reprezentanţii grădiniţei unde era înscrisă copila mijlocie au sesizat că aceasta avea vânătâi pe corp.

ANPDCA a anunțat marți că a fost finalizat raportul Corpului de Control, fiind constatate o serie de probleme grave în instrumentarea cazului fetiței decedate și a celor două surori atât de către DGASPC Galați, cât și de către Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Galați.

Conform Ministerului Familiei, la momentul la care autoritățile au fost sesizate, în martie 2023, psihologul care le-ar fi evaluat pe cele trei fetițe nu a considerat că acestea au semnele unor abuzuri și a recomandat doar implicarea unchilor materni în creșterea și educarea copilelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale.

De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar despre „un episod izolat”, așa încât „monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică”.

În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați nu au făcut niciun demers pentru evaluarea medicală a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical de la grădiniță a recomandat consultarea fetiței de către medicul de familie.

Echipa de control a mai constatat că, deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației fetițelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor.

ANPDCA mai anunță că principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din Primăria Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu.

(Foto: Dreamstime.

com)

Lasă un răspuns