Ucraina a primit doar 30% din obuzele promise de UE

Spread the love

Ucraina a primit doar 30% din cele un milion de obuze promise de UE anul trecut, a declarat luni Volodimir Zelenski, într-un moment în care armata Kievului se luptă pe linia frontului și suferă din cauza lipsei de muniție, potrivit AFP.

„Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, din păcate, nu 50%, ci 30% au fost livrate”, a declarat președintele ucrainean la o conferință de presă la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov.

Anul trecut, UE s-a angajat să trimită Ucrainei, care luptă de doi ani împotriva invaziei rusești, un milion de obuze de artilerie până la sfârșitul lunii martie 2024, înainte de a recunoaște că nu va putea atinge acest obiectiv.

La sfârșitul lunii ianuarie, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că aproximativ 52% din obuzele promise vor fi livrate până în martie.

În total, potrivit lui Borrell, europenii vor putea furniza Kievului 1,15 milioane de obuze înainte de sfârșitul anului 2024.

În ultimele zile, oficialii ucraineni s-au plâns de întârzierile în livrarea ajutorului militar occidental, care au obligat armata de la Kiev să se retragă din Avdiivka după patru luni de lupte.

Luni, Kievul a anunțat, de asemenea, că a abandonat un mic sat de lângă Avdiîvka în fața presiunii neîncetate a Rusiei.

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a mai declarat duminică că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

„În prezent, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp”, a spus el.

Din cauza acestor întârzieri, „pierdem oameni, pierdem teritorii”, a adăugat ministrul.

Președintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au contribuit la eșecul contraofensivei majore a Kievului din vara anului 2023.

„Anul trecut, în timpul contraofensivei, am avut o mulțime de lucruri foarte utile, o mulțime de lucruri foarte importante, dar nu toate au ajuns la timp”, a explicat el vineri.

Lasă un răspuns