Tamas Sulyok, ales de Parlament ca președinte al Ungariei, după demisia lui Katalin Novak

Spread the love

Parlamentul Ungariei l-a ales luni pe Tamas Sulyok, președintele Curții Constituționale, ca următor președinte pentru un rol în mare parte ceremonial, pentru a o înlocui pe Katalin Novak, care a demisionat în mod neașteptat la începutul acestei luni, relatează Reuters.

Se așteaptă ca Sulyok să-și preia funcția pe 5 martie.

„Partidele de guvernământ au acceptat, conform statutului, propunerea făcută de preşedintele Fidesz, astfel îl propunem pe Dr.

Tamás Sulyok, preşedintele Curţii Constituţionale, pentru funcţia de preşedinte al republicii.

Considerăm că preşedintele Curţii Constituţionale este candidatul cel mai potrivit pentru această funcţie, prin urmare i-am acordat încrederea noastră”, a declarat Máté Kocsis, liderul grupului parlamentar Fidesz pe 22 februarie, potrivit Hirado.

Alegerea rapidă a lui Sulyok l-ar putea ajuta pe Orban să recâștige inițiativa politică după un scandal care părea să se bată cap în cap cu unul dintre principiile cheie ale partidului său: angajamentul său față de familia tradițională și valorile creștine.

Parlamentul l-a ales pe Sulyok pentru cinci ani, cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernământ al lui Orban, care are o majoritate.

Reamintim că Katalin Novak și-a dat demisia pe 10 februarie din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

Zoltan Balog, liderul Bisericii Reformate Maghiare, fost ministru, consilier al lui Novak, a jucat un rol important în cazul grațierii, au declarat pentru Direkt36 și Telex mai multe surse independente apropiate guvernului și cancelariei șefului statului.

O sursă apropiată președintei Ungariei a precizat că atunci când a izbucnit scandalul grațierii, colegii lui Novak și chiar echipa prim-ministrului Viktor Orban i-au cerut lui Balog o explicație.

Episcopul s-a apărat spunând că nu este decizia lui personală, dar câțiva oameni din conducerea bisericii au vrut ca bărbatul să fie grațiat.

Endre Konya, bărbatul acuzat de pedofilie și a cărui grațiere de către Katalin Novak, a provocat un scandal în Ungaria și a dus la demisia lui Novak, are origini în județul Covasna.

Tatăl său a fost profesor de educație fizică în localitatea Zăbala, unde acum este o sală de sport care îi poartă numele, scriu jurnaliștii de la Investigatoria.

În martie 2022, ea a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021.

Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Tamás Sulyok s-a născut pe 24 martie 1956.

În 1980 a obținut o diplomă în drept și a fost consilier juridic din 1982 până în 1991 și avocat din 1991 până când a fost ales judecător constituțional.

Între 2000 și 2014, a fost consul onorific austriac.

Din septembrie 2005, predă drept constituțional în calitate de lector invitat.

În 2013, a obținut titlul de doctor, tema sa de cercetare este poziția constituțională a profesiei de avocat.

Parlamentul l-a ales ca membru al Curții Constituționale în septembrie 2014.

De la 1 aprilie 2015 a fost vicepreședintele consiliului de administrație, iar de la 22 aprilie 2016 a îndeplinit atribuțiile președintelui.

Lasă un răspuns