Prima reacție a Kremlinului la acuzațiile privind presiuni pentru înmormântarea în secret a lui Alexei Navalnîi

Spread the love

Kremlinul califică drept „absurde” acuzațiile că autoritățile ruse ar fi făcut presiuni asupra mamei lui Alexei Navalnîi în legătură cu funeraliile opozantului rus și susține că președintele Vladimir Putin nu ar fi fost implicat în deciziile privind predarea trupului lui Navalnîi către familie, scrie Reuters.

Întrebat luni despre presupusele presiuni exercitate asupra mamei lui Navalnîi, Dmitri Peskov, a susținut că Kremlinul nu a fost implicat.

„Nu pot comenta în niciun fel pentru că Kremlinul nu are nimic de-a face cu asta, așa că Kremlinul nu poate exercita presiuni.

Aceasta este o altă declarație absurdă a acestor susținători (ai lui Navalnîi – n.

r.

).

Aproape toți sunt căutați (de autoritățile ruse) și aproape toți sunt în străinătate.

Declarațiile lor ar trebui tratate în consecință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat dacă apelurile făcute către Vladimir Putin de către mama și soția lui Navalnîi au contribuit la grăbirea predării cadavrului către familie, Peskov a susținut că președintele rus nu ar fi fost implicat în proces: „Șeful statului nu gestionează în niciun fel aceste probleme.

Există anumite servicii pentru astfel de situații”.

Chestionat dacă Putin a avut vreo legătură cu problemele legate de predarea cadavrului, Peskov a răspuns „Nu”.

Tot luni, aliații lui Alexei Navalnîi au transmis că la acest moment caută un loc unde susținătorii opozantului rus să își poată lua rămas bun de la el, conform Reuters.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a spus că este vorba despre organizarea unui eveniment, separat de înmormântare, până vineri.

Este de așteptat ca înmormântarea să aibă loc la Moscova, însă până acum nu au fost anunțate detaliile funeraliilor opozantului rus.

Trupul neînsuflețit al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale, a anunțat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Yarmysh.

Anunțul morții lui Alexei Navalnîi a venit pe 16 februarie.

De atunci, trupul neînsuflețit al disidentului rus a fost ținut de autoritățile ruse care au amenințat chiar că-l vor îngropa pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit.

Liudmila Navalnaia, mama liderului opoziţiei ruse, a acuzat joi autorităţile că au ameninţat-o şi că vor să-i îngroape fiul în secret pentru ca susţinătorii lui Alexei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la cel considerat „inamicul nr.

1 al preşedintelui Vladimir Putin”.

Iulia Navalnaia, văduva disidentului Alexei Navalnîi, a cerut sâmbătă autorităților ruse „să elibereze” trupul neînsuflețit al acestuia pentru înmormântare și l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că este „demonic”, scrie Reuters.

Într-un videoclip de șase minute postat pe YouTube, Navalnaia l-a acuzat pe Putin că ține „ostatic” cadavrul soțului ei și a pus sub semnul întrebării credința creștină, adesea mărturisită a lui Putin.

În videoclip, Iulia Navalnaia a susținut că Putin este personal responsabil pentru ce se întâmplă și că-l „torturează” pe Navalnîi și după moarte, așa cum a făcut-o în viață.

„Știam deja că credința lui Putin este falsă.

Dar acum o vedem mai clar ca niciodată”, a spus Navalnaia, adăugând că „niciun creștin adevărat nu ar putea face ceea ce face acum Putin cu trupul lui Alexei”.

În încheierea videoclipulului, ea face din nou un apel: „Dați-ne înapoi trupul soțului meu.

Vrem să ținem o slujbă de înmormântare și să-l înmormântăm într-un mod uman, în pământ, așa cum se obișnuiește în creștinismul ortodox”.

CITEȘTE ȘI:„I s-a propus lui Putin”.

Navalnîi, la un pas de a fi eliberat „în cadrul unui schimb de prizonieri” înainte de a muri

Lasă un răspuns