Dr. Alexandru Nechifor, MedLife: „Am diagnosticat frecvent pacienți cu afecțiuni grave, fără o simptomatologie alarmantă, prin simpla efectuare a unei ecografii“. Cele mai importante investigații pentru bărbații de peste 40 de ani

Spread the love

În general, atunci când vine vorba de prevenție, bărbații sunt mai reticenți la vizitele la medic, în ciuda beneficiilor pe care le are monitorizarea condiției fizice în mod regulat.

Consultul urologic, spre exemplu, ar trebui să facă parte din rutina oricărui bărbat după vârsta de 40 de ani, subliniază Conf.

univ.

dr.

Alexandru Nechifor, medic specialist de medicină internă în cadrul Hyperclinicii MedLife Galați.

În plus, la această vârstă mai sunt câteva investigații pe care medicii buni le recomandă pentru a ne asigura că avem o viață echilibrată, mai ales că predispoziția spre anumite probleme de sănătate este mai ridicată.

Afecțiunile cardiace, atacul vascular cerebral (AVC), cancerul de prostată sau colorectal sunt doar câteva dintre bolile cu incidență crescută la bărbații din categoria de vârstă menționată.

Fumatul, consumul de alcool, lipsa mișcării și o dietă dezechilibrată pot duce la probleme medicale care afectează calitatea vieții sau care pun viața în pericol.

Dr.

Alexandru Nechifor explică mai jos care sunt investigațiile necesare în funcție de acești factor de risc, pentru a ne menține sănătatea sub control.

Ce controale sunt obligatorii pentru fumătoriÎn 2021, peste 4 milioane de români – practic, una din patru persoane – se aflau în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, arată Raportul național privind starea de sănătate a populației României – 2021, realizat de CNSSP – INSP.

Conform datelor de la nivelul cabinetelor medicilor de familie, bolile cardiovasculare ocupau, împreună cu diabetul și bolile pulmonare cronice obstructive, primele cinci poziții în ierarhia bolilor cronice.

Persoanele care fumează sunt expuse unor riscuri crescute de afecțiuni respiratorii și cardiovasculare.

De aceea, în plus față de investigațiile de bază pentru categoria de vârstă 40+ – controlul tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol, al glicemiei – , ar trebui să aibă în vedere și investigații sumplimentare pentru monitorizarea mai atentă a funcției cardiace și a tensiunii.

Periodic, fumătorii trebuie să facă o radiografie pulmonară, pentru a depista eventuale leziuni sau semne timpurii ale cancerului pulmonar.

Totodată, spirometria este necesară la anumite intervale, pentru evaluarea funcției pulmonare și identificarea precoce a bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Ce investigații sunt recomandate în cazul celor ce consumă des alcoolConsumul regulat de alcool poate avea, de asemenea, efecte negative asupra sănătății.

Dr.

Alexandru Nechifor explică faptul că bărbații care consumă în mod frecvent alcool ar trebui să efectueze controale periodice pentru monitorizarea ficatului și a sistemului cardiovascular.

Controalele pot include analize de sânge pentru evaluarea nivelului de enzime hepatice (transaminaze) și pentru detectarea eventualelor leziuni ale ficatului.

Specialistul mai poate recomanda o electrocardiogramă sau alte teste cardiace pentru a verifica sănătatea inimii.

Cel puțin o dată pe an, consumatorii de alcool trebuie să facă o ecografie abdominală, subliniază medicul din cadrul Hyperclinicii MedLife Galați.

„Am întâlnit frecvent, în cadrul unor controale de rutină, pacienți cu afectiuni grave, fără o simptomatologie alarmantă – și asta, prin simpla efectuare a unei ecografii.

Cred că este deja cunoscut faptul că diagnosticarea precoce a oricărei afecțiuni medicale crește exponențial șansele de vindecare”, adaugă dr.

Alexandru Nechifor.

Investigații specifice pentru marii consumatori de carne Un alt factor de risc cu impact asupra sănătății este consumul de carne în cantități mari.

Acest obicei alimentar conduce la o predispoziție mai mare spre boli cardiovasculare și afecțiuni oncologice, dar crește, de exemplu, și riscului de apariție a gutei.

Astfel, pentru prevenție, medicii buni recomandă teste de sânge cât mai complete, care să includă și nivelul de acid uric, ce permit depistarea gutei și a altor boli, dar și teste imagistice pentru depistarea cancerului colorectal, cum ar fi colonoscopia.

Consumatorilor de carne li se recomandă, de asemenea, să își controleze în mod regulat și nivelul de colesterol și tensiunea arterială, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare.

De ce este necesară o evaluarea medicală în cazul celor care vor să se reapuce de mișcarePentru multe persoane, frica de boală și dorința de a încetini procesul de îmbătrânire vin la pachet cu dorința de a reîncepe o viață activă și de a face mișcare.

Fie că e vorba de alergare în aer liber, sporturi de grup sau antrenamente în sala de forță, înainte de a începe acest nou capitol, mai ales după o perioadă mai lungă de sedentarism, este recomandată o evaluare medicală prealabilă, pentru verificarea condiției fizice.

Medicii recomandă, în general, o anamneză generală, analize de sânge și, foarte posibil, un test de efort.

De asemenea, e necesară monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, pentru a evita riscurile legate de efortul excesiv.

„Discuția poate deveni mult mai amplă dacă facem referire la cei care își doresc să introducă în dietă suplimente alimentare specifice acestor activități.

Marea problemă a celor care încep să facă sport este că își doresc rezultate cât mai rapide, iar acest lucru aduce de multe ori grave prejudicii sănătății”, afirmă dr.

Nechifor.

Ce teste trebuie efectuate pentru examinarea riscului cardiovascular globalBolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE.

În 2020 s-au înregistrat 1,7 milioane decese cauzate de bolile sistemului circulator, ceea ce echivalează cu 32,7% din totalul deceselor.

În România, conform Eurostat, ratele standardizate ale mortalității prin boli cardiovasculare sunt de două ori și jumătate mai mari decât media europeană.

De aceea, prevenția bolilor de inimă ar trebui să facă parte din rutina bărbaților care au împlinit vârsta de 40 de ani, indiferent dacă se încadrează sau nu sub incidența unuia dintre factorii de risc expuși mai sus.

Dr.

Nechifor punctează importanța realizării analizelor medicale periodic, minim o dată pe an, dintre care sunt obligatorii analize de sânge pentru măsurarea nivelului trigliceridelor, colesterolului total și ale fracțiunilor LDL (pentru colesterol „rău”) și HDL (pentru colesterol „bun”), evaluarea nivelului de sodiu și potasiu (care contribuie la funcționarea normală a inimii).

De asemenea, cele mai comune investigații pe care pacienții le pot face sunt electrocardiograma și ecocardiografia, la recomandarea medicului cardiolog.

Mai mult, măsurarea tensiunii arteriale acasă poate deveni un obicei sănătos, nefiind o procedură complicată.

Consultația de cardiologie face parte din pachetul de prevenție pentru bărbații între 40 și 50 de ani lansat de MedLife.

Pachetul „Bărbatul matur, activ și sportiv”include, totodată, și o consultație de medicină internă/generală, serviciu ce îi oferă pacientului ocazia de a-și face o primă evaluare generală a stării de sănătate și de a stabili alături de medic pașii de urmat pentru o monitorizare completă.

De altfel, MedLife a lansat în acest an pachetele de prevenție, personalizate pe categorii de vârstă și de sex, ce cuprind principalele consultații și investigații ce ar trebui efectuate cu scopul depistării precoce a eventualelor probleme care ar putea pune viața în pericol.

Articol susținut de MedLife

Lasă un răspuns