Laura Buciu Laura Buciu Administraţia Biden a declarat că extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată este incompatibilă cu dreptul internaţional, semnalând o revenire la politica americană de lungă durată în această privinţă, care fusese inversată de administraţia anterioară a lui Donald Trump, scrie Reuters.
SUA afirmă că noile colonii israeliene din Cisiordania sunt „incompatibile” cu dreptul internaţional Într-o conferinţă de presă susţinută în timpul unei călătorii la Buenos Aires, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite sunt „dezamăgite” de anunţul Israelului privind planurile de construire de noi locuinţe în Cisiordania ocupată, afirmând că acestea sunt contraproductive pentru obţinerea unei păci durabile.
„Sunt, de asemenea, incompatibile cu dreptul internaţional.
Administraţia noastră menţine o opoziţie fermă faţă de extinderea coloniilor, iar în opinia noastră acest lucru nu face decât să slăbească, nu să întărească, securitatea Israelului”, a declarat Blinken.
Vezi mai multe articole din categoria externe În noiembrie 2019, secretarul de stat al lui Trump, Mike Pompeo, a anunţat că Washingtonul nu mai consideră că aşezările Israelului pe terenurile din Cisiordania pe care le-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu sunt „incompatibile cu dreptul internaţional”, o răsturnare a patru decenii de politică americană.
Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2020, administraţia Trump a anunţat un plan de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, care a fost îmbrăţişat de Israel şi respins de palestinieni, în parte pentru că a acordat Israelului cea mai mare parte din ceea ce a căutat în decenii de conflict, inclusiv aproape toate terenurile ocupate pe care a construit colonii.
Administraţia preşedintelui Joe Biden s-a opus extinderii în continuare a coloniilor, spunând că este contraproductivă pentru o pace durabilă, dar vineri a fost prima dată când un oficial american a declarat că această practică este incompatibilă cu dreptul internaţional.
Administraţia a impus recent sancţiuni împotriva a patru bărbaţi israelieni acuzaţi că sunt implicaţi în violenţe ale coloniştilor.
Cele mai multe ţări consideră coloniile, care în multe zone separă comunităţile palestiniene unele de altele, drept o încălcare a dreptului internaţional.
Israelul revendică un drept biblic din naştere asupra acestui pământ.
Palestinienii şi comunitatea internaţională consideră că transferul civililor oricărei ţări pe teritoriul ocupat este ilegal, în conformitate cu cea de-a patra Convenţie de la Geneva din 1949 şi cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
De la semnarea Acordurilor de la Oslo, la începutul anilor 1990, s-au înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte obţinerea statutului de stat palestinian.
Printre obstacolele care o împiedică se numără extinderea coloniilor israeliene.