Washingtonul sancționează „flota fantomă” de petroliere a Rusiei

Spread the love

La împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite au sancționat vineri 14 petroliere din „flota fantomă” folosită de Moscova pentru a eluda plafonarea impusă de țările occidentale la prețul petrolului rusesc, potrivit AFP.

Sancțiunile anunțate într-un comunicat al Trezoreriei americane vizează compania națională de transport maritim a Rusiei, Sovcomflot, acordându-i 45 de zile pentru a descărca petrol sau alte mărfuri de pe cele 14 nave.

Această „flotă fantomă” a permis Rusiei să reducă impactul asupra veniturilor sale al mecanismului de plafonare a prețului petrolului instituit de o coaliție de țări occidentale.

„Încercarea Kremlinului de a scăpa de plafonarea prețurilor prin investiții într-o flotă fantomă (.

.

.

) i-a permis să obțină prețuri globale mai mari pentru petrolul său în vara și toamna trecută”, a declarat jurnaliștilor un oficial al Departamentului Trezoreriei.

O coaliție formată din țările G7, Uniunea Europeană (UE) și Australia a stabilit un sistem de plafonare a prețurilor petrolului rusesc în decembrie 2022.

Asigurătorilor și reasigurătorilor le este interzis să acopere transportul maritim al petrolului rusesc către țările din această coaliție, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât plafonul.

Acest lucru a avut ca efect reducerea veniturilor Rusiei din exportul de petrol și produse petroliere cu o treime în 2023 față de 2022, potrivit țărilor din coaliție.

Țintirea acestei flote fantomă „forțează Rusia să aleagă între a utiliza serviciile coaliției pentru a-și expedia petrolul sub plafonul de preț” sau să facă acest lucru „prin intermediul flotei fantomă și să se confrunte cu costuri în creștere și cu aplicarea mai strictă a sancțiunilor de către autoritățile occidentale”, a explicat oficialul Trezoreriei.

„Plafonarea prețurilor petrolului rusesc continuă să servească dublului său scop de a limita profiturile Kremlinului, promovând în același timp stabilitatea piețelor energetice”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, citat în comunicat.

„Astăzi, facem următorul pas, vizând cea mai mare companie de transport maritim și operatorul de flotă de stat din Rusia, dând o lovitură semnificativă operațiunilor lor paralele”, a adăugat el.

Un oficial al Trezoreriei a subliniat că „țările G7 reprezintă 90% din piața mondială a serviciilor”.

Aceste sancțiuni suplimentare se adaugă la cele anunțate mai devreme în cursul zilei de administrația Biden, care au afectat peste 500 de persoane și organizații, cel mai mare pachet de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Foto: Harshit Srivastava | Dreamstime.

com

Lasă un răspuns