VIDEO Rusia: Arestări în timpul unei adunări la Moscova a unor soţii de soldaţi mobilizaţi în Ucraina

Spread the love

Poliţia rusă a făcut sâmbătă mai multe arestări, inclusiv ale unor jurnalişti, la un miting al unor soţii de soldaţi ruşi mobilizaţi, care cereau întoarcerea acestora din Ucraina, ţară ce marchează doi ani de la începutul invaziei ruse, au informat două publicaţii ruse independente, preluate de AFP.

În fiecare sâmbătă, soţiile de militari depun flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, o acţiune simbolică în umbra zidurilor Kremlinului pentru a cere întoarcerea lor de pe front, scrie Agerpres.

Poliţia a avertizat presa, inclusiv AFP, să nu participe la aceste mitinguri şi că îi arestează pe jurnaliştii care ignoră avertismentul.

Videouri de la mass-media Sota şi SOTAvision arată ofiţeri de poliţie arestând mai multe persoane, inclusiv două purtând veste galbene cu cuvântul „presă” pe ele, care au venit să relateze despre întâlnirea săptămânală a mişcării „Put Domoi” („Drumul spre casă”, în limba rusă) lângă flacăra soldatului necunoscut.

Conform SOTAvision, doi dintre reporterii săi se află printre persoanele reţinute.

Una dintre soţiile de soldaţi a declarat pentru SOTAvision, într-o înregistrare video, că activistele mişcării au reuşit să depună florile, dar că erau „sub control, într-un convoi al forţelor de securitate”.

„În zilele noastre, pur şi simplu a depune flori este o acţiune civică nelipsită de riscuri”, a spus activista, al cărui nume nu a fost menţionat.

Într-un alt video, un ofiţer de poliţie îi ordonă unei jurnaliste de la SOTAvision care este arestată să-şi închidă camera, pentru că altfel riscă acuzaţii penale.

Moscow police arrest journalists at soldiers’ wives protest#UkraineRussiaWar pic.

twitter.

com/1f7kXj9rHF____

Lasă un răspuns