Donald Trump și-a exprimat vineri opoziția față de decizia foarte criticată a unui tribunal din Alabama de a trata embrionii congelați ca pe niște copii, amenințând fertilizarea in vitro (FIV) în sudul statului american, potrivit AFP.
”La fel ca majoritatea covârșitoare a americanilor, inclusiv marea majoritate a republicanilor (.
.
.
), susțin cu tărie accesul la fertilizare in vitro pentru cuplurile care încearcă să aibă un copil ”, a declarat fostul președinte pe rețeaua sa de socializare Truth.
Decizia Curții Supreme din Alabama, foarte conservatoare, a dus deja la suspendarea mai multor clinici de fertilizare in vitro din acest stat.
În ultimele zile, cazul a provocat o mare neliniște în rândul republicanilor, care în mod tradițional apără valorile familiei prin opoziția lor față de avort.
„Sub conducerea mea, Partidul Republican va susține întotdeauna crearea de familii americane puternice”, a scris Donald Trump, a cărui influență asupra întregii drepte americane este imensă.
Joi, adversarul său democrat Joe Biden s-a pronunțat și el, calificând drept „scandaloasă” hotărârea judecătorească, pronunțată vineri, 16 februarie, dar intrată în dezbaterea publică marți.
Această dezbatere subliniază importanța problemei avortului și a procreării în campanie, la aproape doi ani după ce Curtea Supremă a SUA, dominată de conservatori, a anulat garanția constituțională a avortului, lăsând la latitudinea fiecărui stat să legifereze în această privință.
Confruntat cu încetarea activităților de fertilizare in vitro în mai multe clinici specializate în procrearea asistată medical (MAP) din Alabama, Donald Trump le cere parlamentarilor locali să rezolve vidul juridic și „să găsească rapid o soluție pentru a menține disponibilitatea fertilizării in vitro” în acest stat.
„De fapt, aceștia sunt deja la lucru.
Un senator local și colegii săi lucrează la o soluție pentru a se asigura că protejăm aceste familii și viața însăși”, a declarat guvernatoarea republicană Kay Ivey într-un comunicat, sugerând că susține demersul.
În urma unei plângeri depuse de cuplurile care și-au văzut embrionii congelați distruși, Curtea Supremă din Alabama a decis că o lege din 1872 privind moartea ilicită a minorilor se aplică în acest caz.
”Aceasta se aplică tuturor copiilor, născuți sau nenăscuți”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei, presărat cu referințe biblice.