Doi ani de război: Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Patru lideri occidentali au sosit sâmbătă la Kiev pentru a-şi arăta solidaritatea cu Ucraina, în ziua când se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, care a costat zeci de mii de vieţi şi a devastat economia ţării, relatează Reuters.

.

Doi ani de război: Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina Prim-miniştrii Italiei, Canadei şi Belgiei – Giorgia Meloni, Justin Trudeau şi Alexander De Croo – au călătorit împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un tren de noapte din Polonia, ţară vecină Ucrainei.

Prezenţa lor subliniază angajamentul Occidentului de a ajuta Ucraina, chiar şi în condiţiile în care aceasta suferă din ce în ce mai multe lipsuri de provizii militare, ceea ce are un impact asupra performanţelor sale pe câmpul de luptă, unde Moscova obţine câştiguri teritoriale.

Vezi mai multe articole din categoria externe Von der Leyen a scris pe platforma de socializare X că se află la Kiev „pentru a sărbători rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”.

Ea a adăugat: „Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina.

Din punct de vedere financiar, economic, militar şi moral.

Până când ţara va fi în sfârşit liberă”.

Este de aşteaptat ca Meloni şi Trudeau să semneze pacte de securitate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul scurtei lor şederi, în conformitate cu acordurile încheiate recent cu Franţa şi Germania, care valorează miliarde de dolari.

Cu toate acestea, ajutorul de 61 de miliarde de dolari promis de preşedintele american Joe Biden este blocat de republicanii din Congres, aruncând o umbră lungă asupra speranţelor Kievului de a respinge armata rusă mult mai mare şi mai bine aprovizionată.

Biden va participa sâmbătă la o videoconferinţă a colegilor din Grupul celor şapte mari democraţii (G7), care va fi prezidată de Meloni, iar Zelenski va fi invitat să se alăture discuţiei.

Italia deţine preşedinţia rotativă a G7 şi a organizat această convorbire, afirmând că este vital să se conteste percepţia că Occidentul s-a plictisit de conflict şi că Rusia câştigă.

Atunci când tancurile şi infanteria rusească au trecut graniţa înainte de zorii zilei de 24 februarie 2022, cei 40 de milioane de ucraineni au sfidat aşteptările – şi cele mai bine puse la punct planuri ale Kremlinului – ţinându-i în loc şi împiedicând o înfrângere larg prezisă.

Dar, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, eşecurile de pe frontul de est au făcut ca armata ucraineană să pară vulnerabilă.

Încercând să menţină atenţia Occidentului asupra Ucrainei, chiar dacă războiul dintre Israel şi Hamas domină titlurile de pe prima pagină a ziarelor, Zelenski a avertizat că Rusia, condusă de preşedintele Vladimir Putin, s-ar putea să nu se oprească la graniţele Ucrainei dacă va ieşi victorioasă.

Putin respinge astfel de afirmaţii ca fiind un nonsens.

El prezintă războiul ca pe o luptă mai amplă cu Statele Unite, despre care elita de la Kremlin spune că urmăreşte să dezbine Rusia.

Occidentul vede invazia ca pe un act de agresiune nejustificat care trebuie respins.

Lasă un răspuns