Emiratele Arabe Unite şi Gibraltarul au fost scoase de pe „lista gri” a ţărilor supravegheate pentru criminalitate financiară

Spread the love

Grupul de acţiune financiară în domeniul spălării de bani (FATF) a anunţat vineri că a scos Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Gibraltarul de pe „lista gri” a ţărilor şi teritoriilor care necesită un control sporit, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

De asemenea, Barbados şi Uganda au mai fost scoase de pe lista ţărilor supravegheate pentru criminalitate financiară la nivel mondial.

Gibraltarul, teritoriu britanic situat la capătul sudic al Peninsulei Iberice, găzduieşte multe companii de jocuri de noroc online şi firme cripto, în timp ce în Emiratele Arabe Unite se află Dubai, un hub major de servicii financiare din Orientul Mijlociu, unde sunt sediilor multor bănci globale.

Chiar dacă s-a aflat pe lista gri, Emiratele Arabe Unite au continuat să atragă miliardari şi este o destinaţie din ce în ce mai populară pentru firmele cripto şi pentru ruşi, în contextul războiului din Ucraina.

În 2023, EAU au depăşit Belgia, devenind cel mai important centru de comercializare a diamantelor brute.

Cu toate acestea, oficialii europeni au altă părere.

Emiratele Arabe Unite sunt pe lista UE a ţărilor cu risc ridicat în cazul spălării banilor şi a finanţării terorismului, alături de alte ţări, ca Africa de Sud, Coreea de Nord şi Afganistan.

Lasă un răspuns