Biden dezvăluie un arsenal de sancțiuni pentru ca „Putin să plătească un preț și mai mare”

Spread the love

Joe Biden a anunțat vineri câteva sute de noi sancțiuni pentru a se asigura că președintele rus Vladimir Putin „plătește un preț și mai mare pentru agresiunea față de Ucraina și represiunea” din Rusia, potrivit AFP.

„Dacă Putin nu plătește prețul pentru moartea și distrugerea pe care le răspândește, va continua să o facă”, a avertizat președintele american într-o declarație care marchează doi ani de la invazia în Ucraina.

Președintele rus „a crezut că poate îndoi cu ușurință voința și frânge curajul unui popor liber.

Că poate invada o națiune suverană și că lumea îi va întoarce spatele.

Că ar putea zdruncina bazele securității în Europa și în alte părți.

Doi ani mai târziu, este și mai evident decât în prima zi: Putin a făcut o gravă eroare de calcul”, a dat asigurări democratul în vârstă de 81 de ani, în condițiile în care ajutorul oferit de Statele Unite a fost oprit, blocat de deputații republicani.

Joe Biden a anunțat un arsenal de măsuri vizând atât persoanele legate de încarcerarea opozantului Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare, cât și mașina de război rusă, precum și persoanele și entitățile care ajută Moscova să eludeze sancțiunile deja în vigoare.

Trezoreria americană avertizase deja joi că aceasta va fi „cea mai mare tranșă (de sancțiuni) de când Putin și-a început invazia în Ucraina”.

În declarația sa, Joe Biden s-a referit la „peste 500 de noi sancțiuni” împotriva „persoanelor legate de încarcerarea lui Navalnîi” și împotriva „sectorului financiar rusesc, industriei de apărare, rețelelor de aprovizionare și a celor care se sustrag sancțiunilor pe mai multe continente”.

De asemenea, SUA vor lua măsuri de restricționare a exporturilor „împotriva a aproape 100 de entități care oferă sprijin sub acoperire mașinăriei de război rusești”.

„Luăm măsuri pentru a continua să reducem veniturile din sectorul energetic rusesc și am cerut echipelor mele să consolideze sprijinul pentru societatea civilă, pentru mass-media independentă și pentru toți cei care luptă pentru democrație în întreaga lume”, a scris Joe Biden.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat deja o serie de sancțiuni împotriva Moscovei de la izbucnirea războiului în urma invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Administrația Biden asigură în mod regulat Ucraina de sprijinul său, dar un nou ajutor militar american în valoare de 60 de miliarde de dolari este în prezent blocat în Congres, în special din cauza opoziției președintelui Camerei Reprezentanților, un aliat al lui Donald Trump.

Președintele american a cerut parlamentarilor să aprobe această finanțare cât mai curând posibil, „înainte de a fi prea târziu”.

„Acesta este momentul de a dovedi că Statele Unite sunt angajate în favoarea libertății și nu se vor supune nimănui”, a declarat Joe Biden.

Lasă un răspuns