Puternicul bombardier rusesc Bombardierul cu rachete strategice Tu-160М modernizat – având numele de cod NATO Blackjack – poate intra în serviciul Forţelor Armate Ruse, a spus preşedintele Vladimir Putin la sfârşitul zborului său de testare la bordul avionului, care este capabil să transporte focoase nucleare.
„Voi reitera ceea ce i-am spus deja comandantului avionului şi conducătorilor Ministerului Apărării: cu siguranţă, poate intra în serviciu în Forţele Armate”, a spus Putin, citat de Tass, descriind avionul ca fiind „de încredere”.
Vezi mai multe articole din categoria externe Agenţia oficială de ştiri rusă Ria Novosti a scris că bombardierul Ilya Muromets a aterizat pe pista unei uzine aeronautice din Kazan la aproximativ 30 de minute după decolare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit ruta „un secret militar” şi a spus că pregătirea preşedintelui rus pentru zbor va dura aproximativ 45 de minute.
Zborul a fost anunţat de Moscova cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia şi cu două zile înainte de data de 24 februarie, care anul acesta va marca doi ani de la începutul agresiunii militare împotriva Ucrainei, război care a deteriorat şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Rusia şi Occident.
Tu-160M este cea mai mare aeronavă supersonică din istoria aviaţiei militare şi cea mai grea din lume capabilă să transporte rachete de croazieră cu vârf nuclear.
Este răspunsul Rusiei la bombardierul Rockwell B-1 Lancer, dezvoltat de SUA.
În vremea sovietică, Tu-160 a fost supranumit „lebăda albă” de către piloţii ruşi.
În aprilie 2015, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a decis că acest tip de aeronave trebuia actualizat pentru epoca contemporană.
Astfel, au început studiile şi lucrările care au dus la testarea acestui bombardier de nouă generaţie.
Televiziunea de stat a difuzat imaginile decolării de pe pista uzinei de aviaţie Kazan, cu comentariul trimisului Pavel Zarubin entuziasmat de noua misiune a preşedintelui.
Campania electorală a candidatului la preşedinţie Putin este o eternă paradă militară, într-o ţară care şi-a modelat economia după război, cu 7,5% din PIB, în 2024, investit în apărare, mai mult decât în vremea sovietică.