Textul şi partitura imnului naţional, prezentate ca anexe la invitaţii la anumite evenimente oficiale şi sportive – lege promulgată

Spread the love

Textul şi partitura imnului naţional vor fi prezentate ca anexe la bilete, tichete de intrare, invitaţii la anumite evenimente oficiale şi sportive, prevede o lege promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea art.

10 din Legea nr.

75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, conform Agerpres.

Acesta prevede că „imnul naţional al României se intonează pe baza textului şi a partiturii prevăzute în anexa nr.

3, tipărite ca anexe, după caz, la bilete sau tichete de intrare ori la legitimaţii de acces sau invitaţii la respectivele evenimente, ori pe baza redării acestora prin proiectare pe ecrane instalate în acest scop”.

În expunerea de motive a actului normativ se precizează că este vorba de primele patru strofe alte imnului naţional.

Legea stipulează şi stabilirea ca faptă contravenţională a nerespectării acestei obligaţii de către organizatorii respectivelor evenimente şi sancţionarea corespunzătoare.

Evenimentele la care face referire actul normativ sunt: festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi ceremoniile oficiale cu caracter internaţional; cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern; pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

(Foto: Dreamstime.

com)

Lasă un răspuns