România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței (corespondent Bloomberg)

Spread the love

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, potrivit corespondentei Bloomberg la Casa Albă care a postat informația pe Twitter.

Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Scoop: Romania has notified other NATO members that it plans to nominate its president, Klaus Iohannis, as a candidate for NATO secretary general, per @nat_droz @PeterMartin_PCM.

Will complicate other allies’ effort to install Mark Rutte as the next secretary general.

Administrația Prezidențială nu a comentat până acum această informație.

De la Guvern, purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a declarat: „În clipa de față în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut.

Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.

De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea șeful statului la vremea respectivă.

Lasă un răspuns